nieuws

Broer Sjoerd Kooistra vreest ineenstorting imperium

Café

Het imperium van Sjoerd Kooistra stort als een kaartenhuis in elkaar. Althans, dat voorspelt de broer van de maandag overleden horecatycoon, Klaas Kooistra. Klaas Kooistra is uitbater van het Groningse café Bommen Berend.

Broer Sjoerd Kooistra vreest ineenstorting imperium

‘De boel stort als een kaartenhuis in elkaar. Iedereen is nu in de war, ik ook. Iedere eigenaar zal wel een voorstel krijgen’, aldus Klaas Kooistra in De Volkskrant. Met die laatste opmerking doelt hij op het feit dat volgens hem de sleutel nu ligt bij Heineken.

Kort na de zelfdoding van Kooistra werd duidelijk dat zijn bedrijf er minder rooskleurig voorstond dan dat hij naar de buitenwereld deed vermoeden. Vorige week maakte Kooistra nog een financiële noodsprong, zo meldt Het Parool, door van privévermogen een lening van zeventig miljoen euro te verstrekken aan Plassania Beheer BV, de moedermaatschappij van zijn horecabedrijf.

Een andere opvallende transactie vlak voor zijn dood – het eigendom van Paviljoen Kaap Hoorn bij Groningen overdragen aan zijn partner Dick Loorbach – zou nog kunnen worden teruggedraaid, zo meldt hoogleraar erfrecht Freek Schols van de Radboud Universiteit in De Volkskrant.

Schols stelt dat als dergelijke giften in het zicht van een faillissement zijn gedaan, in de wetenschap dat de schuldeisers achter het net gaan vissen, dan kunnen schuldeisers eisen dat een dergelijke transactie wordt teruggedraaid.

Reageer op dit artikel