nieuws

Brouwerij moet etiketten verwijderen

Café

De Groningse Stadsbrouwerij moet de etiketten van haar flesjes Kloosterbier halen. Dat heeft de voorzieningenrechter in Leeuwarden maandag bepaald.

Brouwerij moet etiketten verwijderen

De brouwerij vroeg meerdere designbureaus een ontwerp te maken voor etiketten op de bierflesjes. Designbureau Weda in Leeuwarden was een van die bureaus. ‘We hoorden op een gegeven moment niets meer van ze. Toen zijn we even gaan ‘googlen’ en bleek dat het etiket in productie was gekomen’, aldus directeur Timo Weda van het ontwerpbureau.

Weda vroeg de stadsbrouwerij te betalen maar kreeg nul op rekest. De rechter heeft de Fries nu echter gelijk gegeven.

Directeur Jaap van der Weide van de Stadsbrouwerij is volgens een medewerker van het bedrijf op vakantie en niet bereikbaar. Van der Weides advocaat wil pas commentaar geven als de directeur daar toestemming toe geeft.

Tijdens de rechtszaak stelde de brouwerij dat het Zwolse designbureau Retail & More het gebruikte etiket heeft ontworpen, en dat Wedas etiket niet is gebruikt. ‘Wij hebben een uniek ontwerp gemaakt’, aldus directeur Mark Dijkman van Retail & More.

‘Onzin’, stelt Weda. ‘Wij hadden in het etiketontwerp een streepjescode ingetekend, in hun ontwerp was de streepjescode precies hetzelfde.’ De rechtbank gelooft het verhaal van de brouwerij gezien haar vonnis dan ook niet. Weda overweegt daarom gerechtelijke stappen tegen zijn Zwolse collega.

De Stadsbrouwerij heeft ook nog een akkefietje met de Stichting Hunebedproductgroep. De stichting vroeg de brouwerij in 2001 Hunebedbier te maken. Een deel van de opbrengst wilde de stichting gebruiken voor het Hunebedcentrum in Borger. ‘We hebben nooit iets van dat geld gezien’, aldus voorzitter Henk van der Velde van de stichting.

Toen de stichting met brouwerij Us Heit uit Bolsward in 2005 opnieuw een hunebedbier uitbracht startte directeur Van der Weide een rechtszaak. Hij had inmiddels het logo van het Hunebedcentrum gedeponeerd en vond dat de stichting het logo illegaal op haar bierflesjes liet drukken. ‘De rechter heeft ons vorig jaar in een mediationtraject gestuurd, daar zitten we nu nog in’, aldus de boze Van der Velde.

Reageer op dit artikel