nieuws

Btw-verhoging nadelig voor evenementensector

Café

De voorgenomen btw-verhoging op podiumkunsten heeft zeer nadelige gevolgen voor de inkomsten van de commerciële evenementensector en daarmee ook voor de overheid. Dat concludeert onderzoeksbureau EIM woensdag na onderzoek onder leden van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM).

Btw-verhoging nadelig voor evenementensector

Het gaat hierbij onder anderen om grote namen als Mojo Concerts, ID&T en Rocket. Volgens EIM verdwijnen er tussen 350 en negenhonderd banen in de evenementensector. De voorgestelde btw-verhoging zou een omzetverlies van 65 miljoen euro veroorzaken in de branche, zo staat in het onderzoek.

Deze daling wordt verklaard, doordat het aantal bezoekers bij evenementen naar verwachting met 10 procent zal afnemen. Dat heeft gevolgen voor de verkoop van kaartjes, maar ook voor de horeca en de economische spin-off (bijvoorbeeld voor gemeenten), aldus het rapport.

EIM verwacht dat buitenlandse artiesten Nederland minder of niet meer gaan aandoen, omdat in de ons omliggende landen het lage btw-tarief wel blijft bestaan.

Festivals als Dancevalley en Loveland starten nu al de voorverkoop waardoor bezoekers de kaarten nog met het huidige lage btw-tarief kunnen aanschaffen. Lowlands gaat ook hiertoe over en roept zelfs op tot een mailbombardement naar Tweede Kamer-leden.

Reageer op dit artikel