'Café tapt door ondanks beschonken gast

'Café tapt door ondanks beschonken gast

Dronken gasten in de horeca kunnen in de meeste gevallen gewoon een volgend drankje bestellen. Dat heeft de Universiteit Twente uitgezocht in opdracht van de stichting Alcoholpreventie STAP. In bijna alle gevallen werd gewoon doorgetapt.

De onderzoekers stuurden acteurs op pad die zogenaamd dronken bier bestelden. In 96 procent van de gevallen werd gewoon doorgetapt, meldde STAP maandag.

Het doortaponderzoek had plaats in twee Brabantse steden. De 'dronken' acteurs bezochten daar 52 kroegen. Ze bestelden aan de bar een biertje en kregen dat in vijftig van de gevallen. Eén café weigerde, een andere kroeg gaf een alcoholvrij pilsje.

'In ieder geval betaald'

Als de acteur de zaak had verlaten, bleef een onderzoeker van de universiteit achter. Die vroeg het barpersoneel of ze de doorhadden dat de zo juist geholpen klant dronken was. Bijna driekwart van het personeel was zich daarvan bewust. Ze reageerden met opmerkingen als ‘ach, hij heeft zijn biertje in ieder geval betaald’, aldus STAP.

Volgens de stichting bepaalt het wetboek van Strafrecht (artikel 252) dat het ‘verkopen of toedienen van bedwelmende drank aan iemand die in kennelijke staat van dronkenschap verkeert’ verboden is en met een gevangenisstraf of geldboete kan worden beboet. De Drank- en Horecawet bepaalt zelfs dat er geen dronken bezoekers in een horecazaak mogen zijn.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.