nieuws

Café wint van gemeente in ‘kelderzaak

Café

Het Wageningse café Het Gat heeft een jarenlange procedure tegen de gemeente gewonnen, en mag weer bezoekers toelaten in de danskelder. De gemeente is door de Raad van State op de vingers getikt.

Café wint van gemeente in ‘kelderzaak

De gemeente verlaagde bij het verstrekken van de nieuwe gebruiksvergunning in 2006 het maximaal toegestane aantal bezoekers in de kelder van Het Gat naar 82, terwijl op de bouwvergunning een maximum van 220 was aangegeven. De trap naar de kelder zou niet breed genoeg zijn, en de kroeg kon de kelder sluiten.

De gemeente mag niet zomaar extra eisen aan gebouwen stellen, voor zover die niet zijn opgenomen in het wettelijke Bouwbesluit, oordeelde de Raad van State deze week. Als het bijvoorbeeld voor de veiligheid nodig is wel zulke specifieke eisen op te nemen in een gebruiksvergunning, dan moet de wetgever eerst mogelijk maken dat gemeenten die vrijheid krijgen.

‘De Raad van State heeft nu vrij vertaald gezegd dat de gemeente zich aan de wet moet houden. Dat betekent dat een bouwvergunning de maat is voor het aantal bezoekers’, zegt eigenaar van Het Gat Gerard Swinkels in De Gelderlander. ‘En dat is precies wat wij al die tijd ook steeds hebben gezegd.’

Swinkels is blij dat de zaak na ruim twee jaar tot een goed einde is gekomen, maar voelt ook nog boosheid over wat hem in het verleden is aangedaan. ‘We konden meteen sluiten. Dit heeft ons tonnen gekost en die moeten we toch ergens terug zien te halen.’

Reageer op dit artikel