nieuws

Cafépersoneel kan baas aangeven

Café

Werknemers in de horeca die balen dat er op hun werk weer wordt gerookt, kunnen vanaf vandaag hun baas anoniem aangeven. Antirokerslobby Clean Air Nederland opent een kliklijn op zijn internetsite. De klachten worden doorgegeven aan de Voedsel en Warenautoriteit (VWA).

Cafépersoneel kan baas aangeven

Volgens de organisatie balen veel medewerkers in cafés ervan dat hun baas de asbakken weer op tafel zet. ‘Het rookverbod is er gekomen om hun gezondheid te beschermen,’ zegt voorzitter Willem van den Oetelaar in het AD. ‘Maar steeds meer café-eigenaren overtreden openlijk het verbod. Wij krijgen veel klachten van werknemers die niet weten wat ze ertegen moeten doen.’

60 procent horecamederwerkers rookt niet

In de horeca werken circa vijfhonderdduizend mensen. Volgens stichting Stivoro rookt ongeveer 60 procent van hen zelf niet. Van den Oetelaar: ‘Omdat een paar café-eigenaren veel stennis schoppen, twijfelen steeds meer politici of de wet niet tijdelijk moet worden aangepast.’

Verbod in restaurants goed nageleefd

De FNV Horecabond heeft amper klachten binnengekregen van werknemers die sinds 1 juli nog in de rook moeten werken. Volgens voorzitter Ben Francooy komt dat doordat ze vooral leden hebben bij hotels en restaurants. ‘Daar wordt het verbod goed nageleefd,’ zegt hij.

De FNV steunt het verbod, omdat het de arbeidsomstandigheden van het personeel verbetert. ‘Maar we krijgen ook signalen van leden die vrezen voor hun baan nu het café waar ze werken veel omzet verliest.’

Gedwongen rookverbod negeren

Volgens Koninklijke Horeca Nederland balen veel kroegbazen ervan dat collega’s het rookverbod negeren. Zij zijn gedwongen mee te doen, om nog klanten te krijgen.

Reageer op dit artikel