nieuws

Cafés boeren goed met carnaval

Café

Cafés zijn tevreden over carnaval 2010. Mede door het koude weer en afgelastingen van buitenactiviteiten zaten kroegen dit jaar eerder vol dan normaal. Dat blijkt uit een korte rondgang langs cafés in het zuiden van het land.

Cafés boeren goed met carnaval

Fred van Rooij, voorzitter van de afdeling Oost-Brabant van Koninklijke Horeca Nederland, zegt dat horecabedrijven iets meer bezocht zijn tijdens carnaval maar dat de bestedingen iets minder waren. ‘Per saldo betekent dit dat het een prima carnaval was’.

Van Rooij, die onder andere de carnavalbolwerken ’s Hertogenbosch en Eindhoven ‘in zijn portefieulle heeft’, spreekt van een fantastisch feest. ‘Door het koude weer en minder straatfeesten zaten de kroegen goed vol. Wij geven carnaval een dikke acht. Ondanks dat iedereen praat over de recessie, was iedereen in de mood om carnaval te vieren’.

‘Dikke acht’

Taco van der Bijl van café De Bobbel in Maastricht, nummer zes in de Café Top 100, spreekt van een ‘geweldig geslaagd evenement’ en geeft carnaval 2010 ook een dikke acht. ‘Wij zijn een echt pilscafé en hebben een prima carnaval gehad in mooie sfeer. Vanwege het weer op zondag en maandag was het omzettechnisch wel iets minder omdat het buitengebeuren gedeeltelijk weg was gevallen. Maar wij leven carnaval 2010 een dikke acht.

Volgens Onno van der Ven van café Bolle in Tilburg heeft de crisis geen invloed gehad op het bezoekersaantal in zijn kroeg. ‘Vanaf vrijdag zaten we constant vol. Het koude weer heeft hier ook mee te maken. Qua omzet ligt het ongeveer gelijk aan vorig jaar. We hebben niet te klagen over carnaval 2010’.

Rookverbod

Voor Jan Caspers van Ons Caffeej in Uden was carnaval 2010 beduidend minder dan vorig jaar. Onduidelijkheid over het rookverbod en het koude weer zijn volgens de Brabantse ondernemer de oorzaak van een mindere carnaval dit jaar.

Sjuul Stijnen van KHN afdeling Limburg laat weten dat er door het koude weer minder straatverkoop was, maar meer verkoop in de kroegen. ‘Cafés zaten nu al om drie uur vol, normaal met een optocht is dat een uurtje of vijf. Voor kleine cafés die het juist moeten hebben van buitenverkoop is dit een aderlating. Maar verder hebben cafés niets te klagen gehad. Zeker de zaken met zalen hebben goed gedraaid’.

Reageer op dit artikel