nieuws

Cafés krijgen vrij baan voor oranje

Café

Cafés, restaurants en winkels in Amsterdam krijgen vrij baan om hun gevels voor het WK voetbal te behangen met oranje ballonnen, vlaggetjes, slingers en andere versierselen. Stadsdeel Amsterdam-Centrum liet maandag weten dat ondernemers geen vergunning hoeven aan te vragen om buiten oranje versieringen op te hangen.

Cafés krijgen vrij baan voor oranje

Tussen 2 juni en 10 juli mogen ze afwijken van de strikte gemeentelijke richtlijnen over de ‘kwaliteit van het historisch stadsbeeld’. Cafés en winkels mogen hun gang gaan zolang de decoratie niet weg waait, brandveilig is, monumentale panden niet aantast en niet voor de ramen van woningen hangt.

Ook uitingen van commerciële aard zijn taboe. De afgelopen jaren was het stadsdeel streng met uiterlijk vertoon. De gemeente streed onder meer tegen vlaggen op hotel Krasnapolsky, de Regenboog-vlaggen en ontsierende reclame op het Damrak.

Ondernemers gaan hun zaak binnenkort massaal met oranje versiersels aankleden, voorspelt de Amsterdamse tak van Koninklijk Horeca Nederland (KHN). ‘Het is een goede zaak dat er geen vergunning voor nodig is’, aldus de woordvoerster. ‘Oranje versierde cafés maakt de hoofdstad ook aantrekkelijk voor buitenlandse bezoekers.’

Op het Rembrandtplein en het Leidseplein, waar veel voetbalkroegen zitten, zijn enkelen al bezig de zaak van binnen oranje te kleuren. ‘Sinds Koninginnedag zijn een aantal cafés al helemaal oranje’, aldus voorzitter Giel Swaan van Belangenvereniging Horeca Leidsebuurt.

Ondernemers zijn nog steeds verbolgen dat burgemeester Cohen begin dit jaar een verbod heeft afgekondigd voor biertaps en buitenschermen op straat. Het vertier zal vooral binnen plaatsvinden, denkt de horecavereniging. Ook op het Leidseplein staat voor buiten niets gepland. Swaan: ‘In andere steden mogen buiten wel schermen komen, maar in Amsterdam weer niet.’

Reageer op dit artikel