nieuws

‘Cafés kunnen claimen tegen brouwers

Café

Café-exploitanten kunnen binnenkort een claim tegen grote bierbrouwers indienen omdat ze jarenlang te veel voor hun bier hebben betaald. Dit opvallende plan wordt gepresenteerd door eurocommissaris Neelie Kroes.

‘Cafés kunnen claimen tegen brouwers

Dat melden De Telegraaf en het ANP. Kroes wil gedupeerden van prijsafspraken helpen. Wanneer ‘Brussel’ bedrijven, in dit geval bierbrouwers, veroordeelt, dan hoeven de slachtoffers alleen hun schade aan te tonen.

Het plan van Kroes geeft aan dat het eenvoudiger wordt om veroordeelde bedrijven sneller voor de rechter te slepen wanneer ze door Brussel zijn veroordeeld.

Vorig jaar legde de Europese Commissie drie bierbrouwers (Heineken, Grolsch en Bavaria) en gezamenlijke boete op van 274 miljoen euro. Dit vanwege vermeende prijsafspraken over bier eind jaren negentig.

Kroes’ plannen stuiten op aarzelingen bij het CDA. De partij wil voorkomen dat kartelbedrijven straks meermalen gestraft worden: na de Europese Commissie ook nog eens door een groep benadeelden. ‘Iedere benadeelde moet zijn eigen daadwerkelijk geleden schade bewijzen’, meent Bert Doorn.

PvdA-leider Ieke van den Burg in het Europees Parlement reageert wel blij op de suggesties van Kroes. ‘De Europese Commissie bestraft een kartel nu met een boete, maar gedupeerden levert dat financieel niets op. De voorstellen van Kroes zijn daarom een noodzakelijke aanvulling.’

Van den Burg en Doorn zijn beiden tegen ‘Amerikaanse toestanden’ in de EU. Van den Burg: ‘Amerikaanse advocaten ronselen zeer actief en louter voor eigen gewin schadeclaims. In Europa moet duidelijk zijn dat de consumenten het initiatief nemen om een vergoeding te eisen en niet de advocaten.’

Reageer op dit artikel