nieuws

Cafés podium voor Tilburgse politiek

Café

Zondagavond 28 februari heerst verkiezingskoorts bij veel Tilburgse cafés. De twaalf aan de gemeenteraadsverkiezingen deelnemende partijen krijgen dan ieder een café ter beschikking waar ze hun eigen verkiezingsavond mogen plannen. Niet eerder kwam lokale politiek op deze schaal zo dicht bij de burger.

Cafés podium voor Tilburgse politiek

Het was zomaar een ideetje van horecaondernemer Rien van Linschoten. Bij meer dan tien cafés in het Tilburgse centrum is de horecaondernemer zakelijk betrokken als (mede)eigenaar.

‘Zou het niet mooi zijn om aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen (op 3 maart – red.) de politiek dichter bij de burger en vooral de jongeren, te brengen? Door iedere partij één avond lang zijn eigen café te geven’.

Artiesten

Kort na deze ingeving mailde hij de partijen in de stad. Binnen drie uur hadden de grote partijen positief gereageerd. De rest volgde snel daarna.

Zondagavond 28 februari gonst het vanaf acht uur ’s avonds in de Tilburgse cafés daarom van de politieke activiteiten. In Bolle komt de VVD, Brandpunt wordt van het CDA of PvdA en Slagroom is voor D’66. Sommige partijen hebben ook een duidelijke voorkeur voor één café.

‘Het personeel in de zaken staat die avond ten dienste van de partij. Wat de partijen doen die avond, daarover ga ik niet. Dat is aan hen zelf. Wel ben ik bezig met een paar artiesten waaronder Xander de Buisonjé en Danny de Munck die dan in ieder café één nummer zingen. Zo bekennen ze politiek geen kleur.’

Verkiezingsfeest

De avond moet worden afgesloten met een verkiezingsfeest in één van de grootste bedrijven op de Korte Heuvel, Studio. ‘Daar willen we aan het einde van de avond ook een politiek debat tussen de lijsttrekkers, wethouders of andere politieke kopstukken en hopelijk ook nog een optreden van bijvoorbeeld Boris of, met een beetje mazzel, van alle artiesten gezamenlijk.’

Inmiddels hebben ook een aantal collega-cafés van Van Linschoten belangstelling getoond voor de avond. ‘Een café belde mij. Die wilde graag Trots op Nederland ontvangen. Dat kan. Al moeten we onze plannen wel even op elkaar afstemmen.’

Deze week moeten de flyers en posters worden gemaakt worden die de politieke avond aankondigen. Na carnaval zullen ze verspreid worden in de cafés. Van Linschoten: ‘Daar moet je al die cafés nu vooral nog niet mee lastig vallen.’

Reageer op dit artikel