Cameratoezicht helpt niet tegen uitgaansgeweld

Cameratoezicht helpt niet tegen uitgaansgeweld

Cameratoezicht helpt niet tegen uitgaansgeweld. Dat concludeert de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) na onderzoek naar de effecten van cameratoezicht in de binnenstad van Leeuwarden. Wel worden meer daders van uitgaansgeweld door de beeldregistratie opgepakt, aldus de onderzoekers maandag.

De Friese hoofdstad kent sinds maart 2006 cameratoezicht. De gemeente vroeg de NHL de effecten daarvan de onderzoeken. ,,Een uniek onderzoek, want gemeentelijk cameratoezicht is vrijwel nooit geëvalueerd door een onafhankelijke partij'', aldus Wouter Stol, lector Integrale Veiligheid bij de hogeschool.

Daders van uitgaansgeweld laten zich door cameratoezicht niet afremmen. Dat komt omdat het geweld meestal een emotionele basis heeft en bijna altijd onder invloed van drank plaatsvindt. Aangezien de politie de beelden continu bekijkt, wordt wel voorkomen dat geweld escaleert. De politie kan namelijk meteen ingrijpen en betrokkenen oppakken. De NHL stelt daarom dat cameratoezicht alleen zin heeft als daarbij genoeg politie beschikbaar is om in te grijpen bij vechtpartijen. Uitgaanspubliek zegt zich veiliger te voelen door cameratoezicht.