nieuws

Cameratoezicht Leeuwarden blijft

Café

het uitgaansgebied van Leeuwarden blijft waarschijnlijk beveiligd met camera’s. De gemeente Leeuwarden besloot vorig week dat door bezuinigingen de camera’s in het centrum moesten worden weggehaald, maar dat leverde een storm van protest op in de Friese hoofdstad.

Cameratoezicht Leeuwarden blijft

Het gemeentebestuur wil het besluit tijdens de collegevergadering waarschijnlijk terugdraaien. ‘Er wordt over gesproken’, aldus een zegsvrouw van Leeuwarden.

Uit een onderzoek van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) bleek afgelopen zomer dat het toezicht niet helpt tegen uitgaansgeweld.

Daders van uitgaansgeweld laten zich door cameratoezicht niet afremmen omdat het geweld meestal een emotionele basis heeft en bijna altijd onder invloed van drank plaatsvindt.

Camera’s kunnen wel voorkomen dat geweld escaleert. De politie kan namelijk meteen ingrijpen en betrokkenen oppakken, bleek dit weekend. Een 18-jarige jongeman zag dat een vriend van hem op het Zaailandplein in elkaar werd geslagen. Toen hij zijn kameraad te hulp schoot, werd hij zelf het doelwit van vijf mannen.

Doordat de politie via de camera’s zag dat de jongen in elkaar werd geslagen, waren agenten binnen korte tijd ter plaatse. Daardoor kon de 20-jarige hoofdverdachte van de mishandeling worden opgepakt.

Reageer op dit artikel