nieuws

CAN: Minister moet rookverbod weer handhaven

Café

Minister Ab Klink van Volksgezondheid moet het rookverbod per direct weer gaan handhaven. Dat heeft voorzitter Willem van den Oetelaar van de antirookorganisatie Clean Air Now (CAN) dinsdag gezegd. CAN vindt zelfs dat de minister de controles moet opvoeren, nu steeds meer kroegbazen, ook die met personeel, de asbakken weer op de tafels zetten.

CAN: Minister moet rookverbod weer handhaven

Volgens Van den Oetelaar wordt het rookverbod ‘een lachertje’, als de minister de kleine cafés blijft ontzien bij de controles. Klink heeft de afgelopen maanden het roken gedoogd in cafés zonder personeel, nadat horecaondernemers van eenmanszaken het rookverbod met succes bij de rechter hadden aangevochten.

Volgens CAN heeft de Hoge Raad dinsdag duidelijk aangegeven, dat het rookverbod geldt voor alle cafés, dus ook voor de kleintjes. De intensieve controles zijn volgens de antirookorganisatie nodig, omdat het rookverbod inmiddels behoorlijk is verwaterd. ‘In steeds meer cafés, ook die met personeel, wordt weer gewoon gerookt. Veel eigenaren zeggen dat ze het roken weer moeten toestaan omdat hun klanten anders naar de concurrentie gaan.’

CAN dreigt een meldpunt op internet te openen, als de minister de controles op een laag pitje houdt. ‘Bezoekers van cafés kunnen dan bij ons melden waar het rookverbod wordt overtreden. Inspecteurs weten dan waar ze zich moeten melden.’ Volgens Van den Oetelaar is er geen sprake van klikken. ‘Wij willen gewoon mensen adviseren waar ze niet moeten zijn als ze gezond willen uitgaan.’

» Feitenoverzicht rookverbod

Reageer op dit artikel