nieuws

CAN wil algeheel rookverbod terug

Café

Clean Air Nederland begint een bodemprocedure tegen de staat. De belangenorganisatie wil daarmee afdwingen dat het rookverbod weer gaat gelden voor de hele horeca.

CAN wil algeheel rookverbod terug

Dat meldt NOS op 3. Omdat kleine cafés zonder personeel de asbakken weer op tafel hebben staan, houden de grotere cafés zich niet aan het rookverbod. Clean Air Nederland (CAN) stelt dat dit schadelijk is voor zowel het personeel als de bezoekers van de grote cafés.

Willem van den Oetelaar van CAN zegt tegen de NOS dat ‘duizenden werknemers, meestal jonge studenten, daarom werken in een kankerverwekkende omgeving’. Bovendien zou de nieuwe Voedsel en Warenautoriteit slecht controleren en te lage boetes opleggen.

CAN krijgt volgens NOS steun van KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en het Astma Fonds.

Het huidige beleid zou in strijd zijn met de tabakswet en met afspraken die de regering heeft gemaakt met de Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese Unie. Daarin belooft de regering een streng ontmoedigingsbeleid te gaan voeren en werknemers te beschermen tegen de schadelijke effecten van rook.

Reageer op dit artikel