nieuws

Claes wuift kritiek Westbroek weg

Café

Jeu Claes noemt de kritiek van horecaondernemer en BN’er Henk Westbroek een persoonlijke aanval. De directeur van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) wuift het commentaar van de hand en spreekt van ‘ongenuanceerde uitspraken’.

Claes wuift kritiek Westbroek weg

Henk Westbroek haalde onlangs in een column hard uit naar Claes. De mede-eigenaar van het Utrechtse café Stairway to Heaven vindt dat KHN heeft gefaald in het beleid rondom BUMA/STEMRA en de SENA. Volgens Westbroek wordt het tijd dat Claes ‘van de troon wordt gestoten’.

Met een ingezonden brief aan de redactie van Misset Horeca reageert Claes op de kritiek van Westbroek. ‘In Misset Horeca staan een aantal ongenuanceerde uitspraken van Henk Westbroek. Er worden stevige verwijten aan mij gemaakt, die het karakter hebben van een persoonlijke aanval. Ik wil langs deze weg reageren’, zo schrijft Claes.

Een passage uit de brief: ‘Mij wordt verweten dat ik een ontzettende fout zou hebben gemaakt door de overeenkomst met BUMA/STEMRA op te zeggen. Hier is geen sprake van. Door ons of BUMA is niets opgezegd. Sterker nog: deze week is er op ons initiatief gesproken met de directeurvoorzitter van BUMA, met wie de verhoudingen goed zijn, over onder andere de samenwerking in 2008’.

‘Ook de situatie met SENA ligt geheel anders. Onjuist is dat leden daar een “soortgelijke korting van 17 procent” krijgen. Leden die deelnemen in onze SENA-regeling betalen gemiddeld de helft van het tarief dat SENA aan niet-leden rekent. Het is nota bene SENA die de overeenkomst met KHN heeft opgezegd voor 2008. Wij zijn daar geen voorstander van en dringen zelfs aan op voortzetting van deze regeling’.

Tot slot stelt Claes dat het onzin is om te denken dat hij in zijn eentje rücksichtslos de strijd aangaat tegen BUMA en SENA en daarbij de belangen van de leden zou verkwanselen. Claes stelt dat het beleid van KHN wordt bepaald door de vereniging, dus door collega-ondernemers. ‘Het zou fijn zijn dat de bal wordt gespeeld en niet de man’, aldus Claes.

KHN benadrukt dat het belang van de leden van KHN nu eenmaal een ander belang is dan dat van auteursrechthebbenden en artiesten. Claes: ‘KHN zou geen knip voor de neus waard zijn, als wij in dit verband alleen maar uit zouden zijn op kortingen voor de leden. Wij er alles aan om de lasten voor de ondernemer zoveel mogelijk te drukken’.

Zie ook:

Westbroek wil vertrek Jeu Claes

Reageer op dit artikel