nieuws

Column burgemeester leidt tot kroegverbod

Café

Burgemeester Swachten van Bladel is niet langer welkom in café Het Drieske in het nabij gelegen Hulsel. De uitbater heeft hem een kroegverbod opgelegd naar aanleiding van een column in het Bladelse huis-aan-huisblad De Uitstraling.

Column burgemeester leidt tot kroegverbod

Dat meldt het Eindhovens Dagblad. De burgervader liet zich eerder deze maand in zijn column negatief uit over het dorpscafé. Swachten beschreef hoe hij met vier vrienden bij Het Drieske terechtkwam. Ze bestelden een sjoes (bodempje oud-bruin in een glas aangevuld met gewoon bier), maar het personeel wist niet wat dat was. De café-eigenaar kende het drankje volgens de burgemeester wel en bracht de bestelling.

Daarmee was de kous volgens de eerste burger echter nog niet af. Er ontstond discussie over het betalen van het flesje bruin bier. Volgens de krant werden twee consumpties in rekening gebracht en daarvan was de burgemeester niet gediend. In de column sloot Swachten af met de stelling dat hij niet snapte hoe deze ondernemer in de horeca was terechtgekomen en dat hij van goed gastheerschap en slim ondernemerschap waarschijnlijk nog nooit had gehoord.

Excuses

Omdat excuses of een rectificatie uitbleven, besloot de café-eigenaar tot een kroegverbod. Het is hem ook bittere ernst. ‘Als hij hier komt, dan gooi ik hem er persoonlijk uit’, quote het Eindhovens Dagblad. ‘Mijn vrouw wist inderdaad niet wat een sjoes was, ik wel. Ik verkoop maar twee flesjes bruin bier per jaar en vertelde ze dat ze daarom na openmaken het volledige flesje moesten afrekenen.’

Volgens de uitbater hebben ze daarna nog meer gedronken en moest de prijs – 2,10 euro – dus door vijf worden gedeeld. ‘Die avond heb ik er niemand meer over gehoord.’ Het voorval vond eind augustus plaats en volgens de ondernemer praat heel Hulsel er sinds de publicatie over. ‘Zo eentje wil je toch niet hebben. Dan moet hij maar naar Limburg gaan.’

In hetzelfde artikel laat een woordvoerder van de gemeente weten dat de burgemeester in de volgende editie van het huis-aan-huisblad gaat reageren.

Reageer op dit artikel