nieuws

De Balk omzeilt rookverbod

Café

Door de bar te verplaatsen naar het opberghok, en van het café haar rookruimte te maken omzeilt Aethne Mc Ghie het rookverbod. Het staat weer ouderwets blauw van de rook in café De Balk in Groningen. Met goedkeuring van de Voedsel- en Warenautoriteit

De Balk omzeilt rookverbod

Aan de wand van het café een brief van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). In dit café zijn ‘geen maatregelen’ nodig, aldus de VWA. Het rookverbod in de horeca? ‘De nekslag voor veel kleine cafés’, zegt Aethne McGhie, uitbaatster van het kleine café De Balk in Groningen in het Dagblad van het Noorden. Voor haar café betekende het niet de nekslag, want de geboren Schotse ontdekte een joekel van een maas in de rookwet, paste haar zaak aan en heeft nu zelfs een brief waarin de VWA stelt dat er tegen haar bedrijf geen maatregelen worden genomen. En iedereen rookt in de kroeg.

Na de komst van het rookverbod stonden de gasten van De Balk te roken in het opberghok. “Voorbijgangers dachten dat De Balk zo dood als een pier was”, zegt McGhie. Haar oplossing: ze verplaatste de tap van de kroeg naar het opberghok en de afzuiginstallatie van het opberghok naar het cafégedeelte. Het café is nu de rookruimte, in het opberghok wordt getapt. ‘Het rookgedeelte moet bedieningsvrij zijn. Bedienen in het rookgedeelte mag niet. Als iemand een biertje wil bestellen, loop ik mee naar achteren en tap het bier in het voormalige opberghok waar nu niet meer gerookt mag worden. Ik moet de klanten wel een beetje opvoeden dat ze hun glas zelf meenemen naar achteren. Maar zelfs redelijk ruige beren brengen braaf hun glas. Ik heb dus het eerste gelegaliseerde rookcafé van Nederland’, zegt McGhie.

Meer over het rookverbod:

Reageer op dit artikel