nieuws

Doorbraak voor Heineken bij overname

Café

Bierbrouwers Heineken en Carlsberg hebben een doorbraak bereikt in de poging de Britse branchegenoot Scottish & Newcastle (S&N) in te lijven. De bedrijven praten met elkaar over een overnamebod van 800 pence per aandeel, ofwel 7,8 miljard Britse pond (circa 10,5 miljard euro).

Doorbraak voor Heineken bij overname

‘Het is echt een opening van de gesprekken’, aldus een woordvoerster van Heineken donderdag. ‘We hebben eerder drie voorstellen gedaan, die niet tot gesprekken hebben geleid.’

Het Britse Takeover Panel, dat toeziet bij overnames, heeft het consortium inmiddels drie dagen uitstel verleend voor het uitbrengen van een formeel bod. Het Nederlands-Deense duo had hierom verzocht om een boekenonderzoek bij S&N te kunnen doen. Heineken en Carlsberg moeten hun bod nu uiterlijk donderdagmiddag 24 januari om 12.00 uur kenbaar maken.

S&N verwierp eerder het indicatieve bod van zijn twee belagers van 780 pence per aandeel. De mogelijke verhoging van het bod met 20 pence wordt volledig betaald door het Deense Carlsberg. Op het nieuws verloor de beurskoers van Carlsberg 6,4 procent. In Amsterdam won Heineken 2 procent. Het aandeel S&N profiteert met een stijging van 5,5 procent.

De Britse bierbrouwer heeft zich de afgelopen maanden hevig verzet tegen een overname door Heineken en Carlsberg, en heeft tot drie keer toe een bod afgewezen. Het bedrijf liet bij het vorige bod weten pas om de tafel te gaan zitten met zijn belagers als er een bod van minstens 800 pence op tafel komt. Het consortium bleef ondertussen onderstrepen geen vijandig bod te willen uitbrengen op S&N.

De belangstelling van Heineken en Carlsberg voor het Britse S&N werd op 17 oktober van afgelopen jaar bekend na bemoeienis van de Britse beursautoriteiten. Op geruchten in de markt was de koers van S&N flink omhoog geschoten. S&N was destijds echter nog niet op de hoogte van de plannen.

Heineken heeft zijn oog laten vallen op de Britse activiteiten van S&N en die op andere Europese markten. Ook is de Nederlandse brouwer geïnteresseerd in de activiteiten van S&N in de opkomende biermarkt India. Carlsberg wil de Russische belangen. De Denen hebben al een samenwerkingsverband met S&N in Rusland.

Reageer op dit artikel