nieuws

Doppio Espresso wint AD-koffietest

Café

De jonge Groningse koffiezaak Doppio Espresso is in de jaarlijkse koffietest van het Algemeen Dagblad als beste uit de bus gekomen. Dat laat commercieel directeur Jonathan Teoh trots weten.

Doppio Espresso wint AD-koffietest

‘We zijn verbaasd en verrast. Natuurlijk zijn we overtuigd van onze kwaliteit, we importeren zelf onze koffie. Maar dit is absoluut de kroon op anderhalf jaar keihard werken’, aldus Teoh. Doppio opende begin 2007, en werd vorig jaar niet bezocht door de AD-testers. ‘We komen van niets op één, dat voelt goed.’

Tweede in de jaarlijkse test werd overigens De Koffie Salon in Amsterdam, Coffee Lovers in Maastricht is derde. Een mooie landelijke spreiding van de top drie dus. De winnaar van vorig jaar, Bagels & Beans in Den Bosch, eindigde dit jaar als achtste.

Na-ijlende nasmaak

‘We kregen gemiddeld een 7,9, het hoogste gemiddelde. Onze espresso wordt door de jury zelfs de beste van het land genoemd’, aldus Teoh. ‘Een pittige espresso met een lang na-ijlende nasmaak’, aldus het juryrapport. De espresso kreeg van de AD-jury een 8,1.

De espresso wordt bij Doppio gezet met Stel Moka, een melange die de Groningse zaak zelf importeert uit Italië. Dezelfde bonen worden gebruikt voor de cappuccino, die zelfs een 8,3 kreeg, vooral vanwege de fluweelzachte smaak. ‘We zetten hem met verse, volle melk. Dat is lekkerder dan houdbare melk. Die krijgt een naar zoetje als je hem verwarmt. Ook gebruiken we geen cacao, dat slaat het mooie melkschuim dood.’

De lungo zet Doppio met een Balerna-melange van Chicco d’Oro uit Zuid-Zwitserland, ook eigen import. De jury waardeerde de koffie met een 7,2. ‘Prima, goed doordrinkbare koffie’, aldus het rapport.

17-jarige barista

Doppio wist niet dat ze beoordeeld zouden worden. ‘We hebben ons niet zelf opgegeven. Van het AD begreep ik dat behoorlijk wat lezers ons getipt habben bij de testers.’

Teoh is vooral trots op zijn slechts 17-jarige barista die de winnende koffie voor de keurmeersters van het AD bereidde. ‘Het zijn bekende gezichten in koffieland. Als ze binnenkomen, weet je hoe laat het is. Die dag waren echter zowel Doppio-eigenaar Peter van Eijl als ikzelf er niet. Onze barista Eva Boerema heeft het voortreffelijk gedaan.’

Om het personeel te bedanken, organiseert Doppio binnenkort nog een feestje. Ook komt er speciale bedrijfskleding in het kader van de nummer één positie, laat Teoh weten.

Zie berichten over de koffietest vorig jaar:

Reageer op dit artikel