nieuws

Drankketen Putten blijven voorlopig staan

Café

De gemeente Putten gaat een ‘passief uitsterfbeleid’ hanteren waarmee op lange termijn de drankketen verdwijnen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) laat in een reactie weten dat elke vorm van illegale zuipketen moet verdwijnen.

Drankketen Putten blijven voorlopig staan

De gemeenteraad van Putten beslist donderdag over het voorstel van het college van burgemeester en wethouders. Het voorstel is het antwoord van de gemeente op de vraag haar beleid te herzien.

De Raad van State tikte Putten in juli 2007 op de vingers omdat het destijds besloot niet op te treden tegen de illegale jongerenketen. Wel moeten de jongeren die nu in Putten gebruik maken van een keet binnen een jaar een legaal onderkomen zien te vinden, aldus de gemeente dinsdag.

De gerechtelijke procedure was in 2005 aangespannen door de regionale horeca die in de keten oneerlijke concurrentie ziet. De gemeente zei niet op te treden omdat de keten een jarenlang geaccepteerd verschijnsel zijn. De langst bestaande keet in Putten staat er al ruim 35 jaar.

Putten staat nu vijftien keten in haar gemeente toe. Tien daarvan bestaan nu nog uit illegale bouwwerken als directieketen en stacaravans. Elk jaar wordt opnieuw bezien of de betreffende keet gedoogd blijft.

De jongeren van de keet en hun ouders krijgen jaarlijks voorlichting over het nuttigen van alcohol. Vestiging van nieuwe keten of het verplaatsen van bestaande is niet toegestaan. Hierdoor denkt de gemeente dat op langere termijn de keten in Putten zullen verdwijnen.

De meerderheid van de gemeenteraad heeft eerder al aangegeven in hoofdlijnen in te stemmen met dit besluit.

KHN-woordvoerder Joris Prinssen laat weten dat het niet zo kan zijn dat de overheid de situatie gedoogd. ‘Wij vinden dat elke vorm van illegale zuipketen niet zou mogen. Het is aan BEM of ze actie gaan ondernemen’, aldus Prinssen. Bij BEM is vandaag niemand beschikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel