nieuws

Drankverbod in sportkantine

Café

Het kabinet overweegt de verkoop van alcohol in sportkantines te verbieden voor, tijdens en na jeugdwedstrijden. Sportverenigingen dreigen daardoor in ernstige financiële problemen te komen.

Drankverbod in sportkantine

Het alcoholverbod is een van de ideeën die worden overwogen bij een grote wijziging van de drank- en horecawet. Ook moet volgens het kabinet de leeftijd voor vrijwilligers achter de bar omhoog naar 21 jaar. Dat meldt het AD.

‘Een bom onder de verenigingscultuur,’ zegt Henk Lesterhuis, scheidend voorzitter van de amateursectie van de KNVB. ‘Ik vrees het ergste voor de toekomst van amateurverenigingen. Dat zijn dezelfde verenigingen waarop de overheid zo vaak een beroep doet als het gaat om normen en waarden, bewegen en integratie.’

De meeste sportclubs houden vooral het hoofd boven water dankzij de omzet in hun kantines. Als ouders niet langer hun biertje of wijntje mogen drinken rond sportwedstrijden van hun kinderen, valt een belangrijk gedeelte van de clubinkomsten weg. De vrees bestaat dat clubs dan financieel omvallen.

Ook in de Tweede Kamer zijn partijen daarom niet blij met het voornemen. ‘Laten we hopen dat het kabinet bij zinnen komt,’ zegt CDA-Kamerlid Joop Atsma. ‘Dit is desastreus voor sportclubs. Seniorenteams en de jeugd spelen vaak tegelijk op het complex.’

De algemene vergadering amateurvoetbal KNVB neemt vanochtend tijdens de najaarsvergadering in Zeist een motie aan waarin het kabinet wordt opgeroepen het plan in te trekken.

Reageer op dit artikel