nieuws

Dudok-directeuren de cel in

Café

Vier directeuren van het Rotterdamse horecabedrijf Dudok zijn in hoger beroep veroordeeld tot onvoorwaardelijke gevangenisstraffen wegens grootschalige loon- en omzetbelastingfraude.

Dudok-directeuren de cel in

Het gerechtshof in Den Bosch legde twee van hen een celstraf op van twaalf maanden, waarvan drie voorwaardelijk. Ook kregen deze twee, die volgens het hof het grootste aandeel hadden in de zaak, een boete van 25.000 euro.

De andere twee zijn veroordeeld tot een celstraf van twaalf maanden waarvan zes voorwaardelijk. Ook moet één van hen 10.000 euro boete betalen.

Het Openbaar Ministerie (OM) had onvoorwaardelijke celstraffen tot vier maanden geëist, gecombineerd met taakstraffen van 240 uur en boetes tot 50.000 euro.

De directeuren van Dudok hebben het bedrag dat ze met de fraude hebben verdiend, zo’n 2 miljoen euro, inmiddels terugbetaald aan de fiscus.

Het viertal had van 2000 tot en met 2003 te lage omzetten opgegeven aan de belastingdienst en personeel zwart uitbetaald. Ze zijn vorig jaar door de rechtbank veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen. Tegen die uitspraak ging het OM in hoger beroep.

Het bedrijf dat de software had geleverd waarmee de fraude mogelijk werd gemaakt, is donderdag veroordeeld tot een boete van 50.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk.

Eerder spraken woordvoerders van het concern over zwart werken als een brancheprobleem, waaraan niet alleen Dudok zich schuldig maakt. Wie de lonen niet (deels) zwart uitbetaalt, zou nauwelijks aan personeel kunnen komen.

Het Dudok-concern heeft vestigingen in Den Haag, Arnhem en Rotterdam. De trendy grand cafés van Dudok zijn verenigd in een holding. In Rotterdam is de keten één van de grootste horecabedrijven. Bij de holding horen onder meer Café Brasserie Dudok en Café Rotterdam.

Zie ook:

Reageer op dit artikel