nieuws

Eerste fairtrade, biologisch en glutenvrije pils

Café

Mongozo Premium Pilsener lanceert het eerste Max Havelaar Fairtrade, Biologisch en Glutenvrije pilsje ter wereld. De brouwer noemt het een ‘technisch, innovatief hoogstandje’.

Eerste fairtrade, biologisch en glutenvrije pils

Door de stijgende vraag naar fairtrade, biologisch en glutenvrije producten ontstond bij Mongozo het idee om deze drie dingen samen te brengen in één product. ‘Een technisch, innovatief hoogstandje in het brouwproces heeft deze drie unieke elementen samengebracht in één pils.’

De nieuwe pils is vanaf deze week verkrijgbaar bij Bier&Co Amsterdam. Mongozo introduceerde tien jaar geleden al het eerste Fairtrade speciaalbier. Vier van de vijf bieren in de exotische bierlijn van het bedrijf zijn Max Havelaar Fairtrade gecertificeerd.

Pils

‘Een pils ontbrak nog’, aldus directeur Jan Fleurkens. ‘Onze afnemers vroegen geregeld naar een fairtrade maar ook naar biologisch pils. De vraag naar een glutenvrije pils dat goed smaakt en betaalbaar is ging ook onverminderd door. Achter de schermen is jaren gewerkt om deze drie elementen in één pils gecertificeerd te krijgen en bovendien een bier te brouwen dat ook erg goed smaakt.’

Het pilsje bestaat uit hoogwaardige biologisch gerstemout, biologische hop en Max Havelaar Fairtrade en biologische rijst. Wereldwijd is dit de eerste pils dat het Max Havelaar Fairtrade en het Biologisch Certisys keurmerk draagt en ook nog eens glutenvrij gecertificeerd is.

‘Pils en speciaalbier dienen hierin niet verward te worden. Uiteraard hadden we al speciaalbier met het fairtrade keurmerk. Maar nergens bestaat nog een pils met dit keurmerk’, aldus Fleurkens. Het bier is ook nog eens een ‘vegan’ product.

Kolibrie

Bij een ongewone pils hoort ook een ongewone presentatie, meende Mongozo. Centraal in het beeldmerk is een kolibrie verwerkt die staat voor ‘schoonheid, waakzaamheid, geluk en boodschapper’. ‘Om te voorkomen dat er nog iemand is die bij Fairtrade en Biologische producten denkt aan geitenwollen sokken, introduceren wij een hippe, fancy kolibrie.’

Fairtrade

Kijkend naar de wereldwijde toename van fairtrade producten, past de introductie van een fairtrade pils bij de huidige trend. Alleen in Nederland al steeg de omzet van fairtrade gecertificeerde producten in 2009 met 43 procent. Wereldwijd was dit vijftien procent.

Peter d’Angremond, directeur van stichting Max Havelaar is erg blij met het nieuwe pilsje. ‘Retail, horeca en bedrijfsleven richten zich steeds meer op duurzame inkoop en daarmee fairtrade producten. Fairtrade wijn doet het bijvoorbeeld al jaren erg goed. We zijn blij dat er nu ook een fairtrade pils verkrijgbaar is.’

Gluten

In het brouwproces van Mongozo pilsener worden de gluten uit het bier verwijderd. Het bier wordt vervolgens gecontroleerd op gluten door een gerenommeerd laboratorium. Het gaat alleen de markt op als er minder dan 10 PPM in het bier aanwezig is en daarmee dus glutenvrij gelabeld wordt.

Reageer op dit artikel