nieuws

Eis zestien jaar in zaak cafémoord

Café

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft vrijdag tot zestien jaar gevangenisstraf geëist voor de moord op de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl. Hij werd op 20 april 2006 in zijn café in Amsterdam-West geliquideerd.

Eis zestien jaar in zaak cafémoord

De twee mannen die de moord hebben gepleegd, de 28-jarige Dwight S. en de 23-jarige Remy H., hoorden beiden zestien jaar tegen zich eisen. Tegen twee anderen, die de moordopdracht eerder aannamen maar voortijdig afhaakten, is drie en vijf jaar geëist.

De vermoedelijke organisator van de moord, Fred R., staat volgend jaar terecht in het het grote liquidatieproces, dat in januari van start gaat. R. wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere liquidaties dan wel voorbereidingen daartoe.

Volgens de officieren van justitie Hans Oppe en Michiel van IJzendoorn vormde Thomas van der Bijl, een goede bekende van talrijke mensen in de Amsterdamse onderwereld, een bedreiging voor ‘een aantal lieden’ en moest hij ‘linksom of rechtsom vermoord worden’

Van der Bijl was al geruime tijd in het geheim gesprekken aan het voeren met politie en justitie. Daarin verklaarde hij belastend voor onder anderen Willem Holleeder en diens vermeende handlanger Dino S.

Laatstgenoemde wordt door justitie beschouwd als de man die Fred R. de opdracht voor de liquidatie heeft gegeven. S. is voortvluchtig. Van der Bijl zou als anonieme getuige optreden in de strafzaak tegen Holleeder.

De voorbereidingen voor de moord begonnen eind 2005, begin 2006. Fred R. zou eerst de 28-jarige Alex de B. hebben ‘verleid’ de moord te plegen. Die verzocht op zijn beurt Nico H. om assistentie. Het tweetal pleegde voorverkenningen en kreeg wapens en een vluchtauto in zijn bezit. Na enige tijd gaven zij de opdracht terug.

Daarop droeg Fred R. Dwight S. en Remy H. op de liquidatie uit te voeren. Daarbij zou grote haast geboden zijn geweest. Dwight S. haalde uiteindelijk de trekker over, toen Van der Bijl zijn café aan het schoonmaken was.

Op het in een gracht gegooide moordwapen werden DNA-sporen aangetroffen, die leidden naar verdachte De B. Hij gaf na zijn arrestatie al snel openheid van zaken en wees daarbij ook zijn handlangers aan. Het OM achtte in zijn geval en in dat van Nico H. medeplichtigheid en het voorbereiden van de moord bewezen.

De advocaat van Dwight S., Theo Hiddema, benadrukte in zijn pleidooi dat S. onder grote druk heeft gehandeld en dat zich terugtrekken niet tot de mogelijkheden behoorde. Dat zou hij met de dood hebben moeten bekopen.

De rechtbank doet uitspraak op 27 oktober.

Reageer op dit artikel