EK-controlewoede treft Amsterdamse horeca

EK-controlewoede treft Amsterdamse horeca

Amsterdamse horecaondernemers en winkeliers klagen over de plotselinge gemeentelijke controlewoede tijdens het Europees kampioenschap voetbal. Zo krijgen horecaondernemers te maken met extra controles op geluidsoverlast, terwijl er bij winkeliers streng op wordt toegezien dat ze niets op straat zetten of aan hun gevel bevestigen.

Geluidsoverlast van de horeca kan streng worden bestraft. Een kroegbaas kan niet alleen een forse boete krijgen, bij meerdere overtredingen kan de burgemeester zelfs overgaan tot sluiting van zijn zaak. Stemgeluid valt overigens buiten de controles.

In De Telegraaf spreekt een zegsman van de horecaondernemers zijn afkeer uit over de extra controles op geluidsoverlast: ‘Dit is pure bangmakerij. Tegen de duizenden toeterende Turken die gisternacht veel mensen uit hun slaap hielden, is door de politie terecht niet opgetreden. De overlast die omwonenden kunnen ondervinden van de euforie in cafés tijdens wedstrijden van Oranje valt daarbij in het niet.’

Oranjevrije zone

Ook winkeliers zijn niet blij met de controlewoede. Een overijverige ambtenaar van het Amsterdamse stadsdeel Centrum handhaaft de reclameregels zo streng dat de Nieuwendijk, de winkelstraat tussen Centraal Station en De Dam, nu de enige oranjevrije zone van ons land is. 'Rond de toegangsdeur hadden we oranje ballonnen opgehangen. Die moesten weg', aldus een medewerker van seksshop Beate Uhse.

Ook gemeentewoordvoerder Ton Boon vindt het vreemd dat alleen op de Nieuwendijk geen enkele voetbaluiting te zien is. Volgens hem is afgesproken dat alles wat met het Nederlands elftal te maken heeft, gedoogd zou worden.