nieuws

Elke dag sluiten vijf pubs in Engeland

Café

Cafés hebben het zwaar. Niet alleen in Nederland, maar ook in Engeland krijgt de branche zware klappen. In Engeland sluiten dagelijks vijf pubs de deuren voorgoed. Daarmee wordt de pub, een stuk Engels cultuurgoed, ernstig bedreigd.

Elke dag sluiten vijf pubs in Engeland

Niet de economische crisis, niet het rookverbod, maar de bierprijzen doen Engelse pubs de das om. De accijnzen op alcohol in Engeland behoren tot de hoogste in Europa, en dit jaar heeft de Britse overheid er nog eens negen procent bovenop gegooid.

Hierdoor moeten kroegbazen exorbitante prijzen rekenen, en moet voor een pint (0,47 liter) ruim 3 pond (4 euro) worden betaald. Hierdoor, en ook door het vorig jaar ingevoerde rookverbod, lopen de gasten massaal weg, waardoor de pub, een Engels instituut, dreigt te verdwijnen uit het straatbeeld van veel dorpen.

Prijzenoorlog

Niet alleen de bierprijzen in de horeca stijgen, daartegenover staat een prijzenoorlog in de Britse supermarkten. De concurrentie daar duwt de prijzen van supermarktbier flink naar beneden, waardoor nog minder mensen voor een biertje van de tap kiezen.

Door de tientallen kroegen die elke week over de kop gaan, is Engeland bijna terug op het niveau van 1000 jaar geleden: in de helft van de dorpen is geen enkele kroeg meer te vinden.

Genadeklap

Grote durfinvesteerders kopen de met hard werken opgebouwde familiebedrijven op en kleden ze uit, wat de branche ook niet ten goede komt. Als genadeklap komt daar nu de economische crisis overheen, waardoor mensen minder geld uitgeven aan luxe, zoals een biertje in de kroeg.

Kroegbazen proberen het hoofd boven water te houden door bijverkoop te ontwikkelen. In kleine dorpsgemeenschappen fungeren sommige pubs als buurtsuper, en de opkomst van de gastro-pub is versneld door de ontwikkelingen.

Dit draagt volgens Newsweek bij aan het verval van dat typisch Britse instituut: de pub om de hoek als centrum van de samenleving. Momenteel telt groot Brittannië nog 76.000 pubs, maar dat worden er rap minder.

Reageer op dit artikel