nieuws

Extra strenge controles op alcohol in de vakantie

Café

Brancheverenigingen openen de jacht op jongeren onder de zestien die alcohol willen drinken. Deze zomer wordt er extra gecontroleerd.

Extra strenge controles op alcohol in de vakantie

De verenigingen willen het de jeugd uit binnen- en buitenland onmogelijk maken om aan bier en mixdrankjes te komen. Zowel Koninklijke Horeca Nederland (KHN) als het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) roepen op tot streng toezicht.

‘Voor onze leden is de richtlijn dat er geen druppel alcohol wordt verkocht onder de zestien jaar. Die stelregel geldt ook voor buitenlandse jongeren. Bij twijfel moet altijd om legitimatie worden gevraagd, hoe druk het ook is aan de bar’, aldus woordvoerder Joris Prinssen van KHN in de Telegraaf.

Voedsel en Waren Autoriteit

Controleurs van de VWA gaan deze zomer de populaire vakantieoorden bij de jeugd streng controleren op naleving van de drank- en horecawet. Ondernemers die worden betrapt op de verkoop van alcoholische drank aan jonge kinderen, krijgen torenhoge boetes. Bij herhaalde overtredingen kan de zaak zelfs gesloten worden.

Verhoging legitimatieplicht

CBL verspreidt zelfs pamfletten in verschillende talen onder haar leden, waarin de legitimatieplicht bij de aanschaf van alcohol wordt uiteengezet. De supermarktenkoepel heeft onlangs de legitimatieplicht verhoogd tot 20 jaar.

Festivals

Organisatoren van de grote festijnen zijn bang voor grote wachttijden aan de bar wanneer iedereen hun ID-kaart moet laten zien. Jongeren van 16 jaar en ouder kunnen zich de komende week tijdens de Vierdaagsefeesten in Nijmegen melden bij de EHBO-posten. Na controle van de persoonsgegevens ontvangen ze een polsbandje dat ze kunnen laten zien bij hun bestelling.

Reageer op dit artikel