nieuws

FNV waarschuwt voor ‘nieuwe Kooistra-methode

Café

De FNV Horecabond heeft zijn leden die bij bedrijven van Sjoerd Kooistra werken in een brief gewaarschuwd tegen een nieuw plan van de horecatycoon. Het personeel van een aantal zaken van Kooistra zou recentelijk het verzoek hebben gekregen om het loon te laten betalen door een payrollbedrijf. Door het ondertekenen van een contract zouden werknemers zonder het zelf te beseffen in dienst treden bij het payrollbedrijf MF Horeca.

FNV waarschuwt voor ‘nieuwe Kooistra-methode

Dat blijkt uit een brief van de vakbond aan leden die werkzaam zijn bij bekende horecagelegenheden als De Blauwe Engel, Café Hoppe, De Drie Gezusters, Ritz Café en Keyzer Bodega in Amsterdam en Groningen. ‘Wij vermoeden dat de aanleiding hiervoor ligt in een zeer recente uitspraak van het Gerechtshof te Leeuwarden, die de ontslagbescherming voor werknemers, die getroffen zijn door de ‘Kooistra-methode’ aanzienlijk verbeterd heeft’, zo schrijft de bond.

Het Hof oordeelde eind vorige maand dat twee werknemers van De Brasserie in Groningen ondanks het faillissement na de herstart weer in vaste dienst moesten worden genomen in plaats van op basis van een tijdelijk contract. Volgens de bond lopen werknemers die bij MF Horeca tekenen de kans dat ze niet meer voor onbepaalde tijd in dienst zijn. ‘Uw werkgever probeert hiermee de uitspraak van Het Gerechtshof in Leeuwarden te neutraliseren ten koste van uw ontslagbescherming’, stelt FNV Horecabond in een verklaring.

Aanraden

De bond raadt werknemers die nog niet getekend hebben aan dit ook zeker niet te doen. Werknemers die in goed vertrouwen de verklaring hebben ondertekend, moeten dit direct ongedaan maken. Bij voorkeur schriftelijk en aangetekend. ‘Wij raden u aan om geen urenbriefjes in te vullen voor MF Horeca en beslist geen loonbetalingen van dit payrollbedrijf te aanvaarden. Ontvang u daar geld van, stelt u dan op het standpunt dat dit onverschuldigde betalingen zijn en eis van uw werkgever dat die het loon zelf betaalt onder verstrekking van loonstroken’, aldus de vakbond in de brief die hard van toon is.

Reageer op dit artikel