nieuws

Geen controles meer op rookverbod buurtkroeg

Café

In naar schatting drie- tot vierduizend cafés die niet groter zijn dan 70 vierkante meter en waar geen personeel werkt, geldt het rookverbod eigenlijk niet meer. Minister Edith Schippers (VWS) maakte woensdag bekend dat ze het rookverbod in de horeca versoepelt en dat er niet meer wordt gecontroleerd in kleine kroegen zonder personeel.

Geen controles meer op rookverbod buurtkroeg

Ze wil vaart maken met de aanpassing, maar het duurt nog wel even voordat Schippers de zaken ook bij wet heeft versoepeld. Vooruitlopend daarop controleert de nieuwe Voedsel en Waren Aurtoriteit (nVWA) nu al niet meer in kleine eenmanszaken. In restaurants, kleine en grote cafés met personeel, discotheken en ook sportkantines blijft het rookverbod gewoon gelden en blijft de nVWA controleren.

Schippers hoopt dat dit duidelijkheid brengt en dat er een einde komt aan de steeds weer oplaaiende discussie. ‘Ik denk dat dit een goede oplossing is. Het rookverbod werkt in grote delen van de horeca goed en dat houden we zo. De consument krijgt meer keuzevrijheid en personeel in de horeca blijft beschermd tegen tabaksrook.’ Een bord bij de ingang van de zogenoemde buurt- of huiskamerkroegjes moet bezoekers duidelijk maken of er wel of niet wordt gerookt in de gelegenheid. ‘Als je geen zin hebt om in de rook te staan, ga je ergens anders heen.’

In totaal 280 opgelegde boetes voor overtreding van het rookverbod worden ingetrokken. Lopende procedures voor alle andere zaken worden voortgezet, is de boodschap van de minister. Schippers staakt de door haar voorganger Ab Klink begonnen zoektocht naar ventilatietechnieken voor kleine zaken die door ruimtegebrek geen aparte rookruimte konden maken. Want alternatieven zijn voorlopig niet te verwachten en bovendien is het rookverbod voor kleine eenmanszaken nu van de baan, vindt ze.

Hoewel de nVWA niet meer in de gaten houdt of er wordt gerookt in de eenmanszaakjes, wil Schippers geen gedoe over de oppervlakte van de kroegjes. ’70 m2 is 70 m2. Daar gaan we op handhaven en daar wijken we niet vanaf. Aan gesjoemel daarover gaan we niet beginnen. We doen dit naar Duits voorbeeld en we zien daar dat het werkt.’

Tonny van Haperen, eigenaar van café Victoria in Breda, is voorzichtig enthousiast. ‘Perfect natuurlijk. Heeft alle moeite toch een beetje baat gehad’, zei Van Haperen. Hij durft nog steeds niet voluit te juichen omdat de lopende strafzaak tegen hem hoogstwaarschijnlijk nog niet ten einde is. De zaak die in het voorjaar van 2009 begon, ligt voor de tweede keer bij de hoogste rechter.

Niet iedereen is blij met de aanpassing. Op de website van Clean Air Nederland kwamen tot nu toe bijna 35.000 steunbetuigingen binnen tegen de versoepeling van het rookverbod. De antirookactie begon half oktober op de website.

Reageer op dit artikel