nieuws

Geen goede communicatie, geen evenement

Café

Grote evenementen waarbij de communicatie tussen hulpverleners niet goed is geregeld, zouden geen vergunning van de gemeente moeten krijgen. Daarop drong de Tweede Kamer donderdag aan bij staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken). Van de bewindsvrouw kan dit vast worden gelegd in een leidraad voor gemeenten.

Geen goede communicatie, geen evenement

Vorig jaar haperde C2000, de mobiele communicatie voor onder meer politie, brandweer, ambulances en marechaussee, bij de strandrellen in Hoek van Holland. De Kamer kon zich vinden in een aantal voorstellen van Bijleveld om het systeem te verbeteren, maar wil ook dat de vergunningverlener zijn verantwoordelijkheid neemt als niet zeker is dat de communicatie goed is geregeld.

Bij evenementen zou er een mobiele mast bijgeplaatst kunnen worden om C2000 goed te laten werken. Daarvan zijn er nu drie en er komen ook nog drie mobiele masten bij.

Op zestig plaatsen waar nu onvoldoende dekking van het netwerk is, zullen de komende twee jaar versneld extra masten komen of worden andere technische maatregelen genomen. Dit kost 50 miljoen euro. Dat geld heeft Bijleveld nog niet bij elkaar. De Kamer is bang dat door uitbreiding van het systeem ook de politie op hogere kosten wordt gejaagd, terwijl veel korpsen nu al de eindjes nauwelijks aan elkaar kunnen knopen.

Bijleveld stelde dat investeringen in de masten voor rekening van het ministerie zijn, maar dat het onderhoud op het bordje van de gebruikers ligt. Ze waarschuwde dat ”botje bij botje gelegd moet worden” om geld te vinden, maar beloofde zo weinig mogelijk naar de politie te kijken.

Reageer op dit artikel