nieuws

Geen zwarte lijst drankketen

Café

Gemeenten die drankmisbruik door jongeren aanpakken kunnen vermeld worden op de website www.waarstaatjegemeente.nl. Maar voor een zwarte lijst met gemeenten die niets doen om illegale zuipketen tegen te gaan, voelt minister Guusje Ter Horst (Binnenlandse Zaken) helemaal niks.

Geen zwarte lijst drankketen

Zo reageerde de minister donderdag op het idee van de PvdA om lakse gemeenten aan de schandpaal te nagelen.

Gemeenten reageren tot nu toe nogal aarzelend op de oproep van de rijksoverheid om de keten aan te pakken. Ze hebben nog niet alle instrumenten in handen om er iets aan te doen en voelen zich ook niet meteen geroepen om de stappende jeugd andere plekken aan te bieden. De Kamer dringt er al langer op aan dat gemeenten samen met de Voedsel en Waren Autoriteit de drankketen strenger gaan aanpakken.

Ter Horst zei ook nog niet helemaal tevreden te zijn, maar wees er wel op dat tien gemeenten meedoen met een proef om de zuiphokken te weren. Bovendien zijn 39 gemeenten zich er al op aan het voorbereiden het toezicht van de VWA over te nemen. Dit gaat volgens planning volgend jaar gebeuren, na de wetswijziging die hiervoor nodig is.

Op het moment dat de gemeenten kunnen gaan handhaven, zullen ze daar ook meer dan nu het geval is de verantwoordelijkheid voor nemen, verwacht minister Ab Klink (Volksgezondheid). Hij werkt ook nog aan een wet waarin staat dat gemeenten een gezondheidsplan opstellen. Daarin kunnen ze ook hun aanpak van drankmisbruik meenemen.

Reageer op dit artikel