nieuws

Getuigenverhoor in hoger beroep ‘bloedcafé

Café

De rechter-commissaris gaat opnieuw een aantal getuigen horen in de drievoudige moord in café Inn & Out in Rotterdam, die in november 2005 plaatshad. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald.

Getuigenverhoor in hoger beroep ‘bloedcafé

Het gerechtshof bepaalde dit in het hoger beroep dat drie van de vermoedelijke daders hebben ingesteld. De drie zijn door de rechtbank in Rotterdam tot levenslang veroordeeld.

Onder de getuigen die door de rechter-commissaris worden gehoord, zijn twee mensen die gewond raakten door de schietpartij. Het hof vindt het heel vervelend dat de slachtoffers opnieuw moeten getuigen, maar acht dit noodzakelijk omdat er een aantal onduidelijkheden is.

In de moord staan vier mannen terecht, van wie drie in Nederland en de vierde in Kaapverdië. Inmiddels heeft daar een pro-formazitting plaatsgehad. De stukken hiervan en van verklaringen van deze man worden aan het dossier toegevoegd. Nederland doet een rechtshulpverzoek aan Kaapverdië om deze stukken te krijgen.

Lang lopende kwestie

De advocaat van een van de veroordeelden vroeg ook om de getuigenis van de minister en de staatssecretaris van Justitie over de vraag wat de achterliggende gedachte achter een veroordeling tot levenslang is. In de ogen van de raadsman is levenslang een verkapte doodstraf.

Ook wilde hij een vertegenwoordiger horen van een van de drie ministeries die over gratieverzoeken gaan. De advocaat-generaal wilde hierin niet meegaan en ook het hof zag de noodzaak hiervan niet in.

De vier mannen trokken op 19 november 2005 naar het café aan de Schiedamsesingel in Rotterdam om geld op te eisen waarop zij meenden recht te hebben in een al lang lopende kwestie. Dat liep volkomen uit de hand.

Brandbare vloeistof

Zij bedreigden mensen, gijzelden hen en bonden hen vast en uiteindelijk schoten ze. Ook sprenkelden zij een brandbare vloeistof en stichtten daarna brand. Alle vier de mannen hadden een wapen bij zich, maar er is er waarschijnlijk maar één gebruikt.

Dat blijkt uit de hulzen; de wapens zelf zijn niet gevonden. Wel zou het wapen zijn overgegeven, zodat er mogelijk meerdere schutters zijn. De rechter achtte bewezen dat in elk geval twee van de mannen hebben geschoten.

Het gerechtshof houdt op 6 juni een pro-formazitting in het hoger beroep in deze zaak.

Reageer op dit artikel