nieuws

Gijzelende cafébaas in Pieter Baan Centrum

Café

De kroegeigenaar die ervan wordt verdacht op 16 juni wethouder Bert Kuiper en vier ambtenaren van de gemeente Almelo te hebben gegijzeld, zit voor onderzoek in het Pieter Baan Centrum in Utrecht. Daardoor kon de rechtbank in Almelo vrijdag de zaak tegen de 41-jarige Ahmed O. nog niet inhoudelijk behandelen.

Gijzelende cafébaas in Pieter Baan Centrum

Advocaat Jan-Hein Kuijpers vroeg de rechters om het feitendossier dat de gemeente Almelo eerder opmaakte rond de hele kwestie aan het dossier toe te voegen. Daarmee zou meer duidelijk worden over de voorgeschiedenis van de hele gijzeling. ‘Hoe heeft het in vredesnaam zo ver kunnen komen?’, vroeg hij zich hardop af. De rechtbank stemde in met het verzoek.

O. had een conflict met de gemeente Almelo over vergunningen van zijn café De Rechter. Op de bewuste dag zou hij in dat pand brand hebben gesticht en daarna naar het stadhuis zijn gereden. Daar stak hij ook z’n auto in brand en ging hij naar binnen, waar hij vijf uur lang vijf personen onder schot hield met twee geladen wapens. Voor de rechter-commissaris verklaarde de ondernemer later: ‘Ik wilde een hele mooie winkel. De gemeente heeft me gek gemaakt.’

Op 14 november is er een regiezitting om te bepalen hoe het verdere verloop van de zaak is.

Reageer op dit artikel