nieuws

Haagse horeca hardleers met brandveiligheid

Café

De brandveiligheid in tachtig horecaondernemingen in het centrum van Den Haag en Scheveningen is nog steeds niet op orde. Tot teleurstelling van burgemeester Wim Deetman.

Haagse horeca hardleers met brandveiligheid

‘Bij de controlerondes die al een paar jaar plaatsvinden is geen verbetering merkbaar’, aldus Deetman dinsdag in een schriftelijke reactie.

Uit een controle van de Haagse horeca, door politie en brandweer, blijkt dat het in bijna twee derde van de ondernemingen schort aan de brandveiligheid. De meeste horecaondernemers gingen in de fout met verkeerde of niet bestaande vluchtwegen. Maar ook kleine overtredingen als geen deksel op een frituurpan en te veel mensen in de zaak komen regelmatig voor.

De gemeente Den Haag is samen met de Koninklijk Horeca Nederland (KHN) een campagne begonnen om de ondernemers bewust te maken van de verantwoordelijkheid die zij dragen voor de veiligheid van hun gasten. De exploitanten hebben een checklist gekregen waarmee ze de brandveiligheid in hun eigen zaak kunnen controleren.

Volgens Rob Brons, regionaal brandweercommandant in Haaglanden, laat het verantwoordelijkheidsgevoel van de ondernemers te wensen over. ‘Ze moeten beseffen dat veiligheid ook een reclame-item kan zijn richting de klant’, aldus Brons. Hij beaamde dat bij de controle vooral lichte vergrijpen aan het licht komen. ‘Maar grote incidenten beginnen klein’, volgens de commandant.

De gemeente heeft vooralsnog geen horecaondernemingen hoeven sluiten om de slechte brandveiligheid. Deetman kondigde aan een scherper beleid op het vrijhouden van vluchtwegen te gaan voeren.

Reageer op dit artikel