Hammerstein: 'Heineken heeft Sjoerd Kooistra vermoord

Hammerstein: 'Heineken heeft Sjoerd Kooistra vermoord

Heineken heeft hem vermoord'. Dat zei advocaat Oscar Hammerstein in de nacht van maandag op dinsdag bij de woning van de dood aangetroffen Sjoerd Kooistra. De advocaat was naar de woning gekomen nadat hij was ingelicht over de dood van zijn cliënt.

Hammerstein mocht van de politie de woning niet in. Hij zei dat Kooistra al zes maanden een conflict had met bierbrouwer Heineken.

‘Na een relatie van 25 jaar is het uit de hand gelopen. Vorige week heeft Heineken een tegenvoorstel gedaan. Kooistra moest alles inleveren wat hij had, zowel zakelijk als privé. Dat was een zodanig voorstel dat hij naar mijn inschatting geen uitweg meer heeft gezien’, aldus Hammerstein.

Hammerstein: ‘Kooistra moest alles inleveren. Het betrof zijn huizen in Groningen, Amsterdam en Ubbergen en ook al zijn zakelijke belangen. En alleen als hij dat had gedaan wilde Heineken praten’.

Hammerstein zei dat hij om de dag contact met Heineken had en het concern had gewaarschuwd dat het helemaal uit de hand zou gaan lopen. 'Dat is de manier waarop de brouwer met zijn beste klanten omgaat. Deze harde woorden gebruik ik heel bewust.’

Kooistra had tegen Hammerstein gezegd dat hij er geen gat meer in zag en dat hij zelf een uitweg zou zoeken. 'Heineken heeft hem met het hoofd op het hakblok gelegd', aldus de advocaat.

Hij heeft Heineken niet gewaarschuwd hoe zijn cliënt er aan toe was. Dat vond hij ook niet zijn taak.

Volgens Hammerstein was Kooistra's partner in Spanje en kwam hij maandagavond op Schiphol aan. Hammerstein had nog geen officiële bevestiging dat het om zelfmoord zou gaan. De politie wilde dat ook nog niet bevestigen. Maar volgens Hammerstein is zelfmoord het meest waarschijnlijk.

De advocaat heeft na een kwartier Ubbergen weer verlaten en brengt de nacht door met familie van Kooistra elders in het land.