nieuws

Heeren van Beeck omzeilt rookverbod

Café

Het Limburgse zalencentrum De Heeren van Beeck uit Beek volgt het Groningse café de Balk. De Heeren van Beeck heeft de bar niet verplaatst naar de bezemkast, maar wel afgeschermd van de gasten in de feestzaal.

Heeren van Beeck omzeilt rookverbod

‘Het resultaat is hetzelfde, medewerkers zijn vrij van de rook en de feestvierders kunnen eindelijk weer eens samen feestvieren zonder dat de helft buiten staat of in de rookruimte verblijft,’ zegt uitbater Jules Stijnen van het zalencentrum tegen Missethoreca.nl.

Stijnen heeft alle rapporten en uitspraken rondom het rookverbod bekeken en denkt vrijwel zeker niet in overtreding te zijn. Hij wacht met spanning het eerste bezoek van de VWa af. ‘Ik wil dit natuurlijk graag goedgekeurd zien.’

Stijnen wil met zijn oplossing een einde maken aan de sfeerbreuk tijdens feestjes. ‘We merkten dat de sfeer soms ver te zoeken was bij feestjes. Soms stond de helft buiten te roken. Ja, dan voelen de overblijvers zich snel verloren in een zaal voor 300 mensen. We zien het aantal boekingen daardoor afnemen.’


Om te mogen roken moeten gasten wel zelf hun lege glazen mee terug naar de bar nemen. Willen gasten wel een rookvrij feest, dan kan de mobiele glaswand rondom de bar weer weggehaald worden. Op deze manier heeft Jules Stijnen een rookruimte gecreëerd met een capaciteit tot 300 personen.

Niet alleen lastig voor kleintjes

‘De discussie rondom het roken heeft zich tot nu toe in hoofdzaak toegespitst op de kleine cafés zonder personeel. Maar ook de grotere bedrijven zoals zalencentra en discotheken merken het fors aan hun omzetten dat hun gasten het niet meer gezellig vinden als de helft buiten staat te roken.’

Naast stimulering van het eigen bedrijf wil Stijnen, als regio voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, ook zijn collega’s motiveren om op zoek te gaan naar creatieve oplossingen rondom het roken. Dit om zo gastvrij mogelijk te ondernemen. De ruimte die de uitspraken van minister Klink biedt kan van levensbelang zijn. Ook voor de grotere bedrijven.

Reageer op dit artikel