nieuws

Heineken dreigt cafés Sjoerd Kooistra te ontruimen

Café

Bierbrouwer Heineken mag van de rechter een groot aantal cafés van Sjoerd Kooistra ontruimen omdat er een betalingsachterstand is van tonnen op de huur. Heineken heeft de cafés in een aangetekende brief geïnformeerd. Het gaat onder meer om twee kroegen in de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat.

Heineken dreigt cafés Sjoerd Kooistra te ontruimen

Horecatycoon Sjoerd Kooistra verhuurt zijn horecapanden door aan Heineken. Deze verhuurt die panden weer door aan Gouden Kooi en Kropa Exploitatie. Dat zijn ondernemingen die gelieerd lijken te zijn aan Kooistra en die de cafés op hun beurt weer verpachten aan exploitanten.

Gouden Kooi is van Grietje van der Veen, een nicht van Kooistra en de rechterhand van zijn bedrijf. De bedoeling is dat Gouden Kooi en Kropa de huur weer doorboeken naar Heineken.

Twee kroegen ontruimen

Dat is ondertussen al maanden niet gedaan, zegt woordvoerder Hans-Sjouke Koopal van Heineken Nederland. Heineken heeft daarom in eerste instantie de rechter gevraagd twee kroegen in de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat te mogen ontruimen.

En dat mag, als niet binnen twee weken alsnog wordt betaald. Heineken heeft ook vast de andere pachters die onder Gouden Kooi of Kropa vallen van deze uitspraak op de hoogte gebracht’, zegt Koopal. Want hen wacht hetzelfde lot als de huur niet wordt betaald. Enkele pachters in Groningen die de brief hebben gekregen, stellen in Dagblad van het Noorden dat zij wel hebben betaald.

Kooistra was zelf heel content met de deal met Heineken, die hem tot 2021 huurinkomsten garandeert. Voor Heineken is het voordeel om tussen verhuurder en verpachter te zitten dat de kroegen gegarandeerd Heinekenbier blijven tappen.

Raadsel

Waarom de twee aan Kooistra gelieerde bv’s niet over de brug komen, is Heineken een raadsel. ‘Wij weten niet hoe dat komt. Op zich hebben we met hem een goede zakelijke relatie. Jammer dat we voor de rechter om dit vonnis moeten vragen’, zegt Koopal. ‘We behandelen iedere klant hetzelfde.

Reageer op dit artikel