nieuws

Heineken duldt geen Keineken

Café

Multinational Heineken heeft in Zwitserland beslag laten leggen op 1200 flesjes bier van het merk Keineken en honderd Keinekenbierglazen. Ze lagen opgeslagen in twee garages.

Heineken duldt geen Keineken

Keineken is geen groots opgezet, professioneel bedrijf. Het bier wordt op de markt gebracht door de Vereniging Keineken uit de Zwitserse plaats Engelberg. De vereniging zegt een afkeer te hebben van de Nederlandse brouwer, omdat deze via overnames steeds nadrukkelijker aanwezig is in het Alpenland.

Keineken is dan ook een samentrekking van kein en Heineken (‘geen Heineken’), meldt het Amsterdamse merkenbureau Shieldmark Zacco.

Heineken reageert zo fel omdat het meent dat Keineken merkinbreuk pleegt: het woord lijkt te veel op Heineken.

Biermerken

‘Voor ons is de zaak helder: de vereniging uit Engelberg mag de naam Keineken niet meer gebruiken”, aldus een Heineken-woordvoerder in de Zwitserse media. De Zwitserse vereniging geeft zich echter niet zomaar over. Zij vindt dat de consument de beide merken niet zal verwarren, omdat de etiketten in niets op elkaar lijken. Bovendien heeft de vereniging op 19 augustus in Zwitserland een aanvraag ingediend om Keineken officieel te registreren. Mogelijk heeft deze aanvraag Heineken aangespoord om snel in actie te komen, aldus Shieldmark Zicco.

Procederen tegen Heineken

‘Wij zijn bereid langs alle instanties te gaan”, heeft Conrad Engler van de bierbrouwende vereniging laten weten. Maar volgens merkenrechtdeskundigen maakt de vereniging in een juridische procedure tegen Heineken geen schijn van kans. In het verleden heeft de Nederlandse brouwer bedrijven die bijvoorbeeld het Heineken-etiket kopieerden, op de knieën gekregen.

Reageer op dit artikel