nieuws

Heineken verwacht sanctie van EC

Café

Bierbrouwer Heineken verwacht woensdag bericht te krijgen van de Europese Commissie, waarin het bedrijf mogelijk een sanctie opgelegd krijgt. Dat heeft een woordvoerster van de onderneming dinsdag gezegd.

Heineken verwacht sanctie van EC

‘Het is een langlopende zaak’, aldus een woordvoerster van Heineken. ‘We hebben geen informatie verkregen, maar we verwachten woensdag een boete te krijgen.’ Bij Grolsch was niemand op de hoogte van de mogelijke sanctie.

Antikartelonderzoek

De zaak speelt sinds het voorjaar van 2000. Er werden destijds invallen gedaan bij Heineken, Carlsberg en andere brouwers. De Europese Commissie verdenkt de bedrijven ervan dat zij afspraken hebben om niet intensief actief te zijn op elkaars thuismarkten. Het antikartelonderzoek spitste zich toe op de periode van 1993 tot en met 1996.

In 2005 liet verantwoordelijk eurocommissaris Neelie Kroes weten dat ze bewijs had waaruit blijkt dat Heineken, Grolsch, Bavaria en de Nederlandse poot van het Belgische Interbrew (waaronder Dommelsch en Hertog Jan) onderling prijsafspraken maakten.

Brouwerskartel

Volgens het dagelijks bestuur van de Europese Unie moesten bierdrinkers jarenlang te veel betalen als gevolg van het brouwerskartel. Volgens de commissie is er bewijs dat de brouwerijen prijzen overeenkwamen, klanten toewezen, de voorwaarden voor afzonderlijke klanten bespraken en commercieel belangrijke bedrijfsinformatie uitwisselden.

Invallen

Eerder werden Belgische brouwers beboet voor een soortgelijke overtreding. Het ging toen om een boete van 91 miljoen euro. Het onderzoek naar de Nederlandse biermarkt heeft zeven jaar geduurd. In 2000 werden invallen gedaan bij alle grote brouwerijen.

Zie ook:

‘Brouwers beboet voor prijsafspraken’

Reageer op dit artikel