nieuws

Het Gastvrijheidsbeeld

Café

Het Gastvrijheidsbeeld is een begeerd en gewaardeerd kleinood in de Nederlandse caféwereld. Al sinds de eerste Café van het Jaar-verkiezing in 1994 wordt het bronzen beeldje uitgereikt aan het Beste Café van Nederland.

Het Gastvrijheidsbeeld

Maar de historie gaat verder terug. Ook in de jaren voor 1994 kreeg een aantal cafés het beeld overhandigd. Dat was een initiatief van Misset Horeca om cafés te honoreren die er bovenuit staken qua gastvrijheid, sfeer en warmte.

Dick Wildeman

Hoofdjurylid Dick Wildeman was ook in die jaren al bij de Café van het Jaar-verkiezing betrokken. ‘We keken in die jaren wel een beetje naar het brouwerijbelang’, herinnert hij zich. ‘Had het ene jaar een Heineken-café gewonnen, dan was het jaar erna een Grolsch- of Oranjeboom-café aan de beurt.’ Het is niet precies bekend hoeveel bronzen beeldjes er voor 1994 zijn uitgereikt.

De Beyerd

Er zijn twee cafés die het beeldje twee keer hebben ontvangen. Dat zijn Anno 1890 uit Amsterdam – dit jaar Aanrader en Café van het Jaar in 1994 en 2003 – en De Beyerd in Breda dat twee jaar geleden voor de tweede keer Café van het Jaar werd nadat het eerder al in 1995 tot ’s lands beste café werd gekroond. De Beyerd is dit jaar terug te vinden in de Eregalerij.

Reageer op dit artikel