nieuws

Holleeder wil verbod Heineken Ontvoering

Café

Willem Holleeder wil met een kort geding voorkomen dat de film De Heineken Ontvoering in de bioscoop komt. In 1969 deed Alfred Heineken iets soortgelijks toen hij om ‘privéredenen’ verdere vertoning van De Donkere Kamer van Damokles voorkwam.

Holleeder wil verbod Heineken Ontvoering

Het geding dient donderdag 20 oktober voor de Amsterdamse rechtbank en vindt plaats in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Dit doet vermoeden dat Holleeder zelf ook aanwezig is, hij zit het laatste deel van een gevangenisstraf uit die hem is opgelegd wegens afpersing van enkele zakenlieden.

Waarheidsgetrouw

Holleeder komt in de film zelf niet voor. De makers, regie Maarten Treurniet en productie IDTV, hebben zijn persoon samengesmeed met die van medeontvoerder Martin Erkamps. Holleeder is van mening dat de weergave van de feiten 100 procent waarheidsgetrouw moeten zijn.

Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer werden in 1983 ontvoerd en drie weken vastgehouden in een loods in het westelijk havengebied in Amsterdam.

Privéredenen

Alfred Heineken deed in 1969 iets soortgelijks als Holleeder. De biermagnaat zorgde ervoor dat een film om privéredenen niet verder werd vertoond. Heineken had een groot deel van het budget opgehoest van de verfilming van het boek De Donkere Kamer van Damokles van W.F. Hermans in 1963, dat in dat jaar zelfs kans maakte op een Gouden Kalf.

Voorwaarde voor die financiering was dat zijn toenmalige vriendin Nan Los een rol kreeg. Zes jaar later verbood hij verdere vertoning om ‘privéredenen’. In het algemeen werd echter aangenomen dat dit besluit nauw samenhing met het stuklopen van zijn relatie vlak daarvoor. De film mocht pas weer na zijn dood in 2002 worden vertoond.

De Heineken Ontvoering moet vanaf 27 oktober in de Nederlandse bioscoop te zien zijn.

Reageer op dit artikel