nieuws

Homo-A’dam in race tegen Rio

Café

Amsterdam was jarenlang de homo-hoofdstad van de wereld. Dat imago is de hoofdstad langzamerhand kwijtgeraakt. Andere steden kloppen aan de deur, zoals Rio de Janeiro.

Homo-A’dam in race tegen Rio

Het AD schrijft over de Braziliaanse stad, die de titel van mondiaal homohoofdkwartier graag wil overnemen. De Brazilianen nemen de strijd volgens de krant uiterst serieus en komen met verschillende vriendelijke maatregelen voor homo- en transseksuelen.

Sexy

Rio is volgens burgemeester Eduardo Paes een stad zonder vooroordelen. Hij stelde modeontwerper Carlos Tuffeson aan als leider van het secretariaat voor ‘diversiteit’. Die noemt de stad in de krant niet alleen de ‘meest sexy bestemming op aarde’, maar ook een plaats waar tolerantie de dagelijkse gang van zaken is.

Geld

Maar er zit ook een andere kant aan de zaak. De stad ruikt geld. Vorig jaar bestond een kwart van de toeristen die Rio bezochten uit homoseksuelen: 880.000 mensen. ‘Iedereen die geld wil verdienen, zou er goed aan doen een homo-vestiging te openen. Of dat nu een bar, een discotheek of een restaurant is. Het wordt een gegarandeerd succes’, haalt het AD Tuffeson aan.

Discriminatie

Maar Rio kampt toch ook met discriminatie. Een katholiek parlementslid wil discriminatie niet langer strafbaar stellen. ‘Als we allemaal gelijk zijn, met dezelfde rechten, dan heb ik ook het recht om geen homoseksuele werknemer in mijn bedrijf te willen.’

Reageer op dit artikel