nieuws

Honderd jaar oude whisky ontdooid

Café

Een honderd jaar oude fles whisky is vrijdag in een museum in Nieuw-Zeeland tevoorschijn gekomen uit een ontdooide krat. De krat werd begin dit jaar gevonden onder het ijs van Antarctica. De whisky was daar een eeuw geleden begraven door de poolreiziger Ernest Shackleton (1874-1922).

Honderd jaar oude whisky ontdooid

De krat stond een maand lang in een speciale ruimte in het Canterbury museum om langzaam te ontdooien. In de krat zaten elf flessen whisky en een stuk los inpakpapier. De fles die ooit in het papier heeft gezeten, zat achterin de krat. De onderzoekers weten daardoor niet of de fles door Shackleton is leeggedronken of stiekem is gepikt door zijn medewerkers. Slechts een fles werd uit de krat gehaald.

Whiskykenners zijn opgetogen dat de fles ontdooid en uit de krat is. Nu is het mogelijk om met een injectienaald wat drank uit de fles te halen en dat in een Schotse brouwerij na te maken. Dan kan geproefd worden wat Shackleton honderd jaar geleden op had willen drinken.

De Engels-Ierse Shackleton en Robert Falcon Scott probeerden tussen 1907 en 1909 tevergeefs de Zuidpool te bereiken. Bij Cape Royds bouwden ze in 1908 een hut. De kisten met whisky werden daar begraven. Door gebrek aan voldoende voorraden lukte het de expeditie niet de Zuidpool te bereiken. Bij hun vertrek uit Antarctica moesten ze whisky en andere spullen achterlaten omdat de winter intrad.

Reageer op dit artikel