nieuws

Horeca bij boer makkelijker dan gedacht

Café

Gemeenten kunnen kleinschalige horeca op agrarische bedrijven redelijk eenvoudig regelen zonder bestemmingswijziging. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR in opdracht van LTO Noord en de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten.

Horeca bij boer makkelijker dan gedacht

Agriholland.nl meldt dat horeca bij de boer goed is voor toerisme en dat er vaak geen extra regels nodig zijn.

Uit het onderzoek blijkt dat veel gemeenten en agrarische bedrijven niet weten hoe eenvoudig het is om kleinschalige en ondersteunden horeca uit te voeren op het platteland. Ze denken vaak het idee te hebben dat dit soort horeca volgens de regels niet kan, en daarom beginnen ze er maar niet aan.

Uit praktijkvoorbeelden van kleinschalige horeca op het platteland dat in het onderzoek is meegenomen, blijkt dat horeca op agrarische bedrijven redelijk eenvoudig is te regelen in het bestemmingsplan. Zonder bestemmingswijziging en soms zelfs procedurevrij.

Arjan Hogervorst van Bureau Eerlijke Mededinging laat desgevraagd weten de ontwikkelingen goed te vinden zolang er maar wordt voldaan aan de wet- en regelgeving. Hogervorst: ‘Zo niet, dan knippen en scheren’.

Reageer op dit artikel