nieuws

‘Horeca kan drankmisbruik jongeren voorkomen

Café

Overmatig drankgebruik onder jongeren is tegen te gaan wanneer de horeca stopt met het schenken van alcohol aan dronken jongeren. Dat denkt 73 procent van de Nederlandse jongeren volgens de binnenkort te verschijnen Beverage Monitor 2006: Jongeren en alcohol van Newcom Research & Consultancy. De eerste onderzoeksresultaten zijn bekendgemaakt.

‘Horeca kan drankmisbruik jongeren voorkomen

Scholen zouden volgens ruim de helft van de ondervraagden meer aan voorlichting moeten doen. Ook de politie moet volgens 43 procent harder moeten optreden. Het verhogen van de prijzen van alcoholische dranken zal volgens relatief weinig jongeren (13 procent) een effectieve maatregel zijn. Iets meer dan een kwart (26 procent) vindt dat alcoholmisbruik onder jongeren niet of nauwelijks is tegen te gaan.

Een ruime meerderheid (54 procent) is het afgelopen jaar meer alcohol gaan drinken. Bijna 20 procent van de jongeren vindt dat hij of zij (heel) veel drinkt. Bij dronkenschap zegt 73 procent van de ondervraagden wel een horecazaak binnen te komen en het lukt ruim 80 procent om in beschonken toestand nog alcohol te bestellen.

Jongeren drinken omdat ze het lekker vinden en voor de gezelligheid, blijkt uit de monitor. Ook de ontspannende werking van alcohol is een reden om alcohol te drinken. De meeste jongeren nuttigen hun drank in het café (29 procent). Ook thuis (24 procent) wordt vaak gedronken en 13 procent van de ondervraagden drinkt het vaakst bij vrienden thuis.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 487 jongeren in de leeftijd van 12 tot 24 jaar. De Beverage Monitor is tot stand gekomen in samenwerking met diverse landelijke organisaties op het gebied van preventie van, onderzoek naar en informatievoorziening over (overmatig) alcoholgebruik onder jongeren. Het onderzoek wordt jaarlijks herhaald.

Reageer op dit artikel