nieuws

Horecacentrum Enschede uitzinnig van vreugde

Café

Het centrum van Enschede verkeerde zondagmiddag en -avond in een feestroes na het behaalde landskampioenschap van voetbalclub FC Twente, de eerste in de geschiedenis van de club. Tienduizenden mensen vierden uitzinnig feest in de Enschedese horeca.

Horecacentrum Enschede uitzinnig van vreugde

Na afloop van de wedstrijd ging er een golf van emotie door Enschede. Fans braken spontaan in tranen uit en vielen elkaar massaal in de armen van blijdschap. Het centrum veranderde snel na het laatste fluitsignaal in een roodgekleurde massa die flink mee hoste op live-muziek. Het feest verliep vreedzaam, op een enkele arrestatie na.

Het was de bedoeling dat een aantal spelers in de loop van de avond op de Oude Markt in Enschede de kampioensschaal aan de fans zou laten zien. Maar de politie zag af van dit plan toen bleek dat de spelers het centrum bijna onmogelijk zouden kunnen bereiken. Vele duizenden fans stonden langs de A1 om hun helden te verwelkomen.

Dit leidde tot een chaos op de A1 en de A35 naar Enschede. De ANWB en Rijkswaterstaat raadden automobilisten met klem aan deze wegen te mijden. De politie moest grote delen van de wegen afsluiten om te voorkomen dat er ongelukken zouden gebeuren. Bij de afslag Borne-West werd een toeschouwer aangereden door een auto, al leken de verwondingen mee te vallen.

In Twente werd zondagmiddag bijna anderhalf keer zoveel gebeld en ge-sms’t als normaal, zo meldden enkele mobiele aanbieders. Ook in Breda signaleerde T-Mobile een flinke piek in telefoonverkeer rond de wedstrijd tussen NAC Breda en FC Twente.

De Twentsche Courant Tubantia kwam aan het eind van de middag met een extra editie om de eerste landstitel in de geschiedenis van FC Twente te vieren. De feesteditie werd verspreid in een oplage van vijftigduizend exemplaren in de binnenstad van Enschede.

Het contrast met Amsterdam kon nauwelijks groter zijn. Het Leidseplein lag er troosteloos bij nadat FC Twente de landstitel voor de neus van Ajax had weggesleept. Honderden voetbalfans die in de kroegen op het plein de twee wedstrijden volgden, dropen voor het laatste fluitsignaal al af. De politie verrichtte een handvol aanhoudingen. Het betrof mensen die vuurwerk naar de politie gooiden.

Ook in de Amsterdam ArenA was de sfeer gemoedelijk. Na afloop van de wedstrijd gingen de 16.000 supporters die NEC-Ajax op een groot scherm volgden direct naar huis.

Reageer op dit artikel