nieuws

‘Horecafilm’ kanshebber Gouden Kalf

Café

Ober van Alex van Warmerdam maakt de meeste kans vrijdag een Gouden Kalf in de wacht te slepen. De openingsfilm van het Nederlands Film Festival is zes keer genomineerd voor de filmprijs. Van Warmerdam heeft een opvallende mening over het beroep van ober.

‘Horecafilm’ kanshebber Gouden Kalf

Van Warmerdam bedient in de film Ober gasten in een restaurant. ‘Ik heb zelf nooit in de horeca gewerkt. Ober is zo’n serviel beroep. Er is toch geen kind die dat wil worden? In Nederland is het ook geen hoogstaand beroep’, aldus Van Warmerdam, die in de film Edgar speelt, in het Eindhovens Dagblad.

De nominaties voor de Grote Prijs van de Nederlandse Film zijn dinsdag tijdens de Talkshow van het NFF bekendgemaakt. Nachtrit, Ik Omhels Je Met 1000 Armen, Zwartboek en Bolletjes Blues zijn elk vier keer genomineerd. Jungle Rudy, Kroniek Van Een Familie ontving drie nominaties. Langer Licht, Forever, Beautiful In Beaufort-Wes en Escort kregen er elk twee. De jury reikt de Gouden Kalveren uit in zeventien categorieën. Voor de Speciale Juryprijs worden geen nominaties toegekend.

In de categorie Beste Lange Speelfilm gaat het tussen Nachtrit, Ober en Zwartboek. Maurits ‘Negativ’ Delchot (Bolletjes Blues), Raymond Thiry (Langer Licht) en Frank Lammers (Nachtrit) strijden om de titel Beste Acteur. Beste Actrice kan Melody Klaver (Diep), Nicolette van Dam (Zoop In India) of Carice van Houten (Zwartboek) worden.

De winnaars van de Gouden Kalveren en de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek worden vrijdag bekendgemaakt tijdens het Gala van de Nederlandse Film. Tijdens het Gala wordt ook het Gouden Kalf voor de Tiscali Publieksprijs uitgereikt aan de speelfilm met de hoogste waardering van de festivalbezoekers.

Reageer op dit artikel