nieuws

Horecatycoons: ‘personeel zal mede-eigenaar worden

Café

Veel cafés zullen het personeel mede-eigenaar maken als de uitspraak van het Hof in Den Bosch over het rookverbod gehandhaafd blijft. Dat zeggen horecatycoons als Sjoerd Kooistra, Laurens Meyer en Won Yip tegenover het blad Quote. De drie verwachten veel verwarring na de uitspraak. ‘Het wordt een jungle.

Horecatycoons: ‘personeel zal mede-eigenaar worden

Sjoerd Kooistra is ontstemd over de uitspraak. ‘Ik vind: je moet het rookverbod doorzetten of stoppen. Wat is een klein café en wat is groot? Daar zal voortdurend discussie over zijn, ik vind dat er duidelijkheid moet komen, nu is het verwarrend.’ Volgens Kooistra, fervent voorstander van het rookverbod, zal er nieuwe concurrentievervalsing ontstaan.

‘In een kroeg met één of twee man personeel mag dan niet gerookt worden, bij de buren waar man en vrouw achter de bar staan wel. Zo help je veel kleine cafés verder de put in. En voor veel pappa- en mamma-kroegen is het nog steeds geen oplossing als ze een schoonmaker hebben, dat is ook personeel’, aldus Kooistra tegenover Quote.

Trukendoos

Ook Laurens Meyer en Won Yip denken dat het personeel mede-eigenaar zal worden (gemaakt). Yip: ‘Een café met tien man personeel maakt dat personeel stille vennoot voor een pakje sigaretten en een winstuitkering.’ De twee denken dat het ook mogelijk zal zijn personeel voor 1% mede-eigenaar te maken.

‘Dan krijgt je een jungle, cafés met 36 eigenaren,’ zegt Yip. ‘Voor dat personeel is het sociale vangnet weg, ze zullen worden afgerekend op bedrijfsresultaat.’ Meyer denkt dat een stichtingsconstructie ook nog een mogelijkheid zal zijn voor cafés met personeel om toch klanten te kunnen laten roken. ‘Er zal een hele trukendoos opengaan’, aldus Meyer.

Meyer denkt dat het kabinet zal terug komen op het rookverbod. Yip gaat er vanuit dat het rookverbod op termijn alleen zal gelden voor restaurants en dat cafés en discotheken worden uitgesloten.

Reageer op dit artikel