nieuws

Kabinet past rookverbod aan

Café

In kroegen zonder personeel wordt de sigaret weer taboe. De ministerraad stemde vrijdag in met voorstellen voor aanpassing van het rookverbod van minister Ab Klink van Volksgezondheid.

Kabinet past rookverbod aan

De minister zag zich deze zomer gedwongen nog eens goed naar de regels te kijken, nadat de rechter tot tweemaal toe een streep had gehaald door het rookverbod voor kroegen zonder personeel. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) schortte handhaving van het verbod in eenmanszaken op totdat Klink de regels had aangepast.

Wanneer de controleurs weer op pad gaan, is nog niet duidelijk. De Raad van State moet nog een advies uitbrengen over het aangepaste rookverbod. Ook de Tweede Kamer moet zich er nog over uitspreken.

Met de verandering van de regels gaat Klink één lijn trekken voor horeca met en horeca zonder personeel. De rechter stelde dat cafés zonder personeel ongelijk worden behandeld omdat voor hen een rookverbod geldt, terwijl kroegen met werknemers er alleen maar voor hoeven te zorgen dat die geen last hebben van sigarettenrook. Nu worden alle kroegen, discotheken en restaurants verplicht om ervoor te zorgen dat personeel en klant geen last hebben van rook.

Omdat Klink er zeker van wil zijn dat deze regel ook echt betekent dat een horecagelegenheid rookvrij is, komt er ook nog een rookverbod in de Tabakswet. De minister vreest namelijk dat de verplichting om kroegbezoekers te beschermen tegen rook, nog geen definitief einde maakt aan de discussie rond het rookverbod.

Reageer op dit artikel