nieuws

Kamer: uitstel nieuwe taxitarieven

Café

De Tweede Kamer wil uitstel van de nieuwe taxitarieven. Die gaan op 1 juli in, maar de Kamer voorziet grote problemen, vooral rond de betaling voor de wachttijden.

Kamer: uitstel nieuwe taxitarieven

CDA, PvdA en SP bevestigen berichtgeving hierover in De Telegraaf van maandag.

CDA’er Jan Mastwijk verwacht veel gedoe als klant en chauffeur afspraken moeten maken over de tijd dat de taxi moet wachten voordat de klant instapt, bijvoorbeeld omdat hij in de kroeg nog zijn glas leeg moet drinken. Verder heeft de Belastingdienst weinig zicht op de inkomsten van de chauffeur voor de wachttijden.

Ook denkt Mastwijk dat taxichauffeurs de hand kunnen gaan lichten met de eerste twee kilometer die een klant altijd moet betalen. Chauffeurs zouden deze afstand al in kunnen laten gaan voordat de klant instapt, zodat de werkelijke rit langer wordt.

De PvdA vreest naast problemen met de wachttijden ook voor een goede registratie van het aantal afgelegde kilometers. SP-Kamerlid Emile Roemer ziet nu al dat vooral in Amsterdam taxichauffeurs korte ritjes weigeren en ook de file liever vermijden. In zijn ogen wordt dat straks alleen maar erger. Hij wil de hele liberalisering van de taximarkt nog eens aan de orde stellen.

CDA’er Mastwijk vroeg eerder om uitstel van het nieuwe tariefsysteem, maar daarop reageerde staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) afwijzend. De Kamer wil snel overleg met de bewindsvrouw.

Reageer op dit artikel